Tophandbalster Yvette Broch weigert vaccinatie en ziet af van Olympische Spelen

Handbalster Yvette Broch (30) ziet af van deelname aan de Olympische Spelen, nadat ze in april nog terugkeerde in de nationale ploeg. De 118-voudig international weigert zich voorlopig te laten vaccineren tegen het coronavirus.

Het Parool
Yvette Broch. Beeld Getty Images
Yvette Broch.Beeld Getty Images

Dat zou betekenen dat ze in Tokio volledig afgezonderd van het Nederlands team zou moeten leven.

“We respecteren de beslissing die Yvette heeft genomen, al vinden we het ontzettend jammer dat ze zich niet beschikbaar stelt voor de Olympische Spelen. Ze is een fantastische handbalster en we hadden haar graag op het veld zien schitteren. Het eerste deel van de selectie start maandag met de voorbereiding op de Olympische Spelen. We hebben vertrouwen in de ploeg en kijken uit naar het toernooi,” reageert directeur Sjors Röttger.

Broch keerde in april nog terug in de nationale ploeg, nadat ze tweeënhalf jaar niet beschikbaar was en uitgebreid de tijd nam voor zichzelf. Broch verwacht veel reacties op haar besluit, maar zegt alleen nog dingen te willen doen waar ze volledig achter staat en plezier uit haalt.

“Ik weet dat het een gevoelig ding is,” zegt ze tegenover NRC over haar beslissing om zich niet te laten vaccineren. “Ik verwacht dat veel mensen me niet zullen begrijpen. Waarschijnlijk gaat mijn imago eraan. Maar het feit dat ik mijn mening bijna niet durf te delen, is toch al heel naar? Als je als topsporter een andere mening hebt dan van je wordt verwacht, moet je oppassen. Dat vind ik heel heftig.”

Te veel onduidelijkheid

De ontwikkeling van het coronavaccin is haar te snel gegaan. Er is te veel onduidelijkheid over de effecten op de lange termijn, vindt zij. “Het is niet zo dat ik het wantrouw, maar ik kan er ook niet 100 procent achter staan. Dat gaat mij persoonlijk te ver. Ik wacht liever.”

Afgelopen maandag hakte ze de knoop door. De olympische voorbereiding op Papendal begint al bijna en ze heeft niet het idee dat het perspectief er beter op wordt. “Ik ben weer begonnen met handballen om plezier te hebben in de sport,” zegt ze. “Om te genieten, en alle emoties te voelen die daarbij horen. Maar omdat er strenge regels zullen gelden, helemaal voor niet-gevaccineerde atleten, valt dat emotionele deel weg. Daarom ga ik niet naar de Spelen.”

Broch was in 2016 onderdeel van het Nederlandse team dat vierde werd op de Spelen in Rio de Janeiro. “Ik zou nu apart moeten eten en apart slapen en mag alleen met de rest van het team zijn bij trainingen, besprekingen en tijdens de wedstrijd. Volgens mij gaan ze van TeamNL de bondscoach adviseren om alleen gevaccineerde meiden mee te nemen. Eerlijk gezegd denk ik niet dat ik naar Tokio wil als het zo moet.”

Broch vindt dat er op deze manier van de Spelen weinig over blijft. “Het speciale gevoel met het team, met andere landen, kijken naar elkaars wedstrijden. Daar draaide het in Rio om.”

NOC*NSF: ‘We willen die twee niet gevaccineerde atleten juist extra beschermen’

Technisch directeur van NOC*NSF Maurits Hendriks betreurt het besluit van Broch om af te zien van deelname aan de Spelen. ‘Ik ken haar als een geweldige handbalster en een mooi sportmens. Jammer dat ze me niet gebeld heeft,’ zegt hij.

De regels zijn niet door Japan of het IOC opgelegd, zegt Hendriks. ‘Maar we weten wel hoe gevoelig dit in Japan ligt. We willen respectvol zijn richting de gastheer en tegelijkertijd proberen uit te sluiten dat onze ploeg wordt getroffen door besmettingen. Daarom hebben we atleten altijd geadviseerd zich te laten vaccineren, maar nooit verplicht. Het is jammer dat Yvette de informatiecampagnes hierover als een druk heeft ervaren, dat was uiteraard niet het idee achter die webinars.’

Meer over