Toestand wielrenner Bernal stabiel na twee operaties

De Colombiaanse wielrenner Egan Bernal heeft na het zware trainingsongeluk van maandag twee operaties ondergaan in het ziekenhuis van universiteit van La Sabana, net buiten Bogota.

ANP
Egan Bernal. Beeld AFP
Egan Bernal.Beeld AFP

Volgens zijn ploeg, Ineos Grenadiers, verkeert de renner in een stabiele toestand en ligt hij op de intensive care.

De 25-jarige Colombiaan, die in 2019 de Tour de France won en in 2021 de Ronde van Italië op zijn naam zette, liep maandag ernstige verwondingen op bij een botsing op een stilstaande bus nabij de Colombiaanse hoofdstad Bogota.

Twee operaties

Volgens de teamleiding werden bij Bernal gebroken ruggenwervels, een gebroken dijbeen, een gebroken knieschijf, een borsttrauma, een klaplong en enkele gebroken ribben vastgesteld. De renner zou bij kennis zijn geweest toen hij naar het ziekenhuis werd gebracht. Hoe het kwam dat hij de stilstaande bus niet had gezien, is nog niet duidelijk.

Na de twee operaties, aan zijn rechterbeen en aan zijn wervelkolom, wordt Bernal in het ziekenhuis nog behandeld aan zijn andere verwondingen. Ook wordt de reactie van zijn lichaam op het ernstige ongeval gemonitord. ‘Alles is erop gericht Egan de best mogelijke zorg te geven op zijn weg naar herstel”, laat zijn ploeg Ineos Grenadiers weten.

‘De neurologische ingreep aan zijn ruggenwervel is succesvol verlopen,’ meldde de universiteitskliniek gisteren. ‘We verwachten een positieve ontwikkeling in de komende 72 uur op de intensive care.’

Volgens de artsen is de functionaliteit van de zes gebroken ruggenwervels behouden. ‘Er is in dit deel geen stoornis in de mobiliteit of in het zenuwstelsel,’ aldus een verklaring.

Bernal die eerder deze maand zijn contract bij de Britse ploeg had verlengd tot eind 2026, werkte in zijn geboorteland met enkele ploeggenoten een stage af met het oog op het komende seizoen. De renner zou het seizoen beginnen in de Ronde van de Provence op 10 februari. De Tour de France was zijn hoofddoel.

Voorlopig wordt zijn herstelperiode ingeschat op vier tot zes maanden. Gezien zijn verwondingen lijkt de kans klein dat hij dit seizoen nog in actie zal kunnen komen.

Reacties stromen binnen

De wielerwereld reageerde ontdaan. ‘Ik wens je een snelle genezing, vriend. Je bent een kampioen en dat zul je nogmaals bewijzen,’ schreef tweevoudig Tourwinnaar Alberto Contador op Twitter. ‘Egan, ik verheug me erop weer met jou te mogen koersen,’ aldus oud-wereldkampioen Peter Sagan. En ook viervoudig Tourwinnaar Chris Froome, die in 2019 zwaar ten val is gekomen en sindsdien nog niet zijn vroegere niveau heeft gehaald, liet van zich horen. ‘Mijn gedachten zijn vandaag bij Egan en zijn familie,’ schreef hij bij een fotocollage van hem en Bernal.

Meer over