Toch geen eredivisievoetbal op zondagavond

Het plan om te gaan voetballen op zondag gaat toch niet door. De KNVB was van plan om zondagavond 20.00 uur als aanvangstijdstip te herintroduceren, maar dat stuit op het nodige verzet. Na overleg met lokale autoriteiten, clubs en ook het supporterscollectief gaat er nu streep door de zondagavond.

Nik Kok
null Beeld Stanley Gontha
Beeld Stanley Gontha

“Eén van de vernieuwingen behelsde het invoeren van een wedstrijd op zondagavond 20.00 uur, met als insteek om de clubs die Europees voetbal spelen meer ruimte te geven,” zegt manager competitiezaken Jan Bluyssen op de website van de KNVB.

“In principe waren alle clubs gebonden aan één thuiswedstrijd op dat tijdstip, maar dit had altijd gebruikt kunnen worden voor clubs die terugkomen van een verre uitwedstrijd in de Europa League. Nu blijkt dat dit een te grote impact heeft op het merendeel van de lokale autoriteiten en de supporters, hebben we besloten dit af te blazen.”

Alleen incidenteel zal er op zondagavond worden gespeeld. Dat is als een club die deelneemt aan de Europa League een verre uitwedstrijd achter de rug heeft. Bluyssen: “Indien op sportieve gronden gewenst, zullen we per keer kijken of er wel een zondagavondwedstrijd om 20.00 uur kan worden ingepland.”

Net als vorig seizoen, toen het competitieprogramma werd omgegooid om vanwege de prestaties van Ajax in de Champions League, blijft de KNVB rekening houden met Europees voetbal. “We willen de clubs die Europees spelen, maar ook clubs die ver komen in de KNVB-beker, de ruimte geven om zo optimaal mogelijk te presteren. Daarom zullen we in de eerste week van september,als we weten hoeveel clubs de groepsfase van de Europese toernooien halen, en in de laatste week van december, als we weten hoeveel clubs doorgaan naar de knock-outfase, eventueel meerdere verschuivingen doorvoeren in het competitieprogramma.”

Het nieuwe eredivisieseizoen start op vrijdag 2 augustus om 20.00 uur met PEC Zwolle – Willem II. Een week later beginnen de clubs in de Keuken Kampioen Divisie aan het nieuwe seizoen.

Promotie/degradatie

Komend seizoen is er een nieuwe promotie-/degradatieregeling. Twee clubs degraderen rechtstreeks en twee clubs promoveren rechtstreeks. In plaats van zes doen acht clubs uit de eerste divisie mee aan de play-offs. Samen met de nummer 16 uit de eredivisie strijden zij om één plaats op het hoogste niveau.

De eerste divisie bestaat uit twee periodes van negen (eerste en derde) en twee periodes (twee en vier) van tien wedstrijden. Zeven clubs uit de Keuken Kampioen Divisie (de belofteteams van Ajax, AZ, PSV en FC Utrecht en De Graafschap, NAC en NEC) hebben aangegeven niet te willen spelen tijdens interlandperiodes. Zij spelen hun wedstrijden de eerste maandag daarna.

Meer over