Update

Titelverdediger Djokovic onderuit in slopende vijfsetter

Een jaar geleden ontsnapte Novak Djokovic bij de Australian Open nog aan een nederlaag tegen de Zwitser Stanislas Wawrinka en won hij een paar dagen later het toernooi voor de derde keer op rij.

null Beeld ap
Beeld ap

Vandaag was er, opnieuw in de strijd om een plaats bij de laatste vier, geen ontsnappen aan voor de Servische nummer 2 van de wereld. 'Hij verdiende te winnen', erkende Djokovic na een vijfsetter die 4 uur in beslag nam. Wawrinka gaat met de Tsjech Tomas Berdych strijden om een finaleplaats in Melbourne.

Berdych bedwong David Ferrer, de Spaanse nummer 3 van de plaatsingslijst in vier sets: 6-1 6-4 2-6 6-4. De als zevende ingeschaalde Tsjech trad in de voetsporen van zijn illustere landgenoot Ivan Lendl door nu in alle vier grandslams de halve finales te hebben bereikt. Op Wimbledon kwam hij in 2010 het verst met een finaleplaats. 'Ik heb vorig jaar weer veel ervaring opgedaan, dus ik hoop dat mij dat gaat helpen. Deze halve finale in de Australian Open stond hoog in mijn agenda.'

Wawrinka bereikte voor de tweede keer in zijn loopbaan de laatste vier in een grandslamtoernooi. Vorig jaar deed de 28-jarige Zwitser dat bij de US Open waar Djokovic hem wel de baas was. Dat zat er nu niet in. 'Uiteraard ben ik teleurgesteld, maar morgen is er weer een dag', relativeerde de 'Djoker' die een einde zag komen aan een reeks van 25 overwinningen in Melbourne. 'Ik moet accepteren dat je niet elke partij kunt winnen die je speelt.'

Djokovic opende nog veelbelovend en won de eerste set met 6-2. De als achtste geplaatste Wawrinka nam daarna het initiatief over entrok hij met rake klappen de volgende twee bedrijven naar zich toe: 6-4 6-2. De Serviër hervond zijn vorm in de vierde set en pakte deze met 6-3. Dat leidde tot een beslissende vijfde set, waarin de machtig serverende Wawrinka toesloeg bij zijn eerste wedstrijdpunt in de 16e game: 9-7.

'Ik bleef me punt na punt concentreren. Ik moest agressief blijven en niet opgeven. Ik was moe, voelde kramp opkomen en ik was ook nerveus. Dus je begrijpt dat ik heel, heel blij ben. Nu gauw heel lang in een ijsbad liggen', zei Wawrinka na de partij.

Bij de vrouwen bereikte Li Na voor de vierde keer in haar carrière de halve finale in Melbourne. De als vierde geplaatste Chinese had 66 minuten nodig om Flavia Pennetta uit Italië te verslaan: 6-2 6-2. Haar volgende tegenstandster is de Canadese verrassing Eugenie Bouchard. Zij schakelde Ana Ivanovic uit, de nummer 14 van de plaatsingslijst die topfavoriete Serena Williams eerder naar huis sloeg.

null Beeld afp
Beeld afp
Novak Djokovic. Beeld afp
Novak Djokovic.Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over