PlusAchtergrond

Titelkansen voor jonkies op EK shorttrack

Op de EK in Gdansk zijn de gevestigde shorttrackers vervangen door nieuwe. Is de wisseling van de wacht aanstaande, een jaar voor de Olympische Spelen?

Rik Spekenbrink
Selma Poutsma, Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer op de NK in Thialf.  Beeld ANP
Selma Poutsma, Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer op de NK in Thialf.Beeld ANP

Ze hoorden bij het meubilair van een EK shorttrack. Hij, Daan Breeuwsma, deed vanaf 2009 elk jaar mee. Zij, Yara van Kerkhof, heeft zeven gouden relaymedailles in haar prijzenkast. Het zal even wennen zijn als vrijdag in Gdansk de EK beginnen zonder die twee vertrouwde namen aan de start. En met, in elk geval voor het grote publiek, de nieuwe gezichten van Selma Poutsma, Xandra Velzeboer, Georgie Dalrymple, Friso Emons en Jens van ’t Wout.

Bondscoach Jeroen Otter laat een frisse wind waaien door zijn selectie. Hij wil de jonkies een kans geven op een internationaal podium. Het lijkt een vreemde timing voor zo’n test, een jaar voor de Olympische Spelen van Peking. En op een titeltoernooi, één van de twee piekmomenten dit seizoen. Maar Otter kan niet anders, legt hij uit op een digitale persconferentie vanuit Polen. “Normaal zouden we hier de wereldbekerwedstrijden voor gebruiken. Maar die zijn deze winter allemaal afgelast.”

Knikkende knieën

En Otter wil voorkomen dat er over een maand of tien bij de wereldbekerwedstrijden, die dan gelden als olympische kwalificatietoernooien, schaatsers aan de start staan zonder mondiale ervaring. “Als ik daar iemand moet opstellen die onder de druk bezwijkt, dan onderpresteren we. Dáár moeten we goed zijn. Staan we er niet, dan gaan we misschien helemaal niet naar Peking.”

‘Slachtoffer’ Breeuwsma (33) kan die redenering best volgen. “Je wilt niet dat er straks rijders met knikkende knieën hun trucje moeten doen. Aan de andere kant: een EK is wel een titeltoernooi. Dan zou ik toch gaan voor veilig, voor bewezen kwaliteit. De nieuwe jongens rijden goed, geen twijfel. Maar het is een beetje gokken.”

Sterkste team

Voor Breeuwsma voelt het raar om nu in Nederland zijn trainingen af te werken, terwijl in Gdansk de EK beginnen. “Ik had liever daar gezeten. Ik weet niet hoe lang ik nog precies blijf schaatsen, maar ik heb mijn langste periode gehad. Dus alles wat ik nog kan rijden, wil ik ook rijden. En ik ben nog één van de besten ter wereld op de relay. Met Sjinkie Knegt weer in goeden doen, Itzhak de Laat in topvorm en de jonge jongens hebben we misschien wel het sterkste team ooit. Dat wil je dan ook testen.”

Breeuwsma benadrukt dat hij hoopt dat zijn teamgenoten het goed doen dit weekeinde. Sterke aanwas vanuit de jeugd is altijd de bedoeling geweest. “Sterker: het is de reden dat ik hier ook nog sta. Zonder druk van onderen verzwak je. Maar ik hoop in de relay stiekem wel ergens dat ze me toch een beetje zullen missen.”

Bondscoach Otter schetst hoe in het verleden Breeuwsma, Knegt en ook Freek van der Wart en Niels Kerstholt opkwamen. “Die vier hebben eerst een hoop bomen moeten kappen om de top te halen. Om aan bepaalde tijden, prestaties en erkenning te komen. Voor elke training in de ijshockeyhal moesten we zelf de kussens erop gooien.”

Het heden is anders: “Bijvoorbeeld Selma en Xandra zien nu gewoon zelf wat Suzanne Schulting kan en denken: als zij dat kan, kunnen wij het ook. Ze worden in haar zog meegetrokken. Er is altijd een prachtige en veilige baan om te trainen, ze kunnen constant hun grenzen verleggen. De KNSB investeert fors in talentontwikkeling, dan is het fijn dat het werkt. De talenten stuwen het gehele niveau omhoog.”

Gezonde spanning

Eén van die olympic hopefuls, zoals Otter ze noemt, is Poutsma. Ze is pas 20 jaar, maar klinkt aan de andere kant van de videoverbinding totaal niet onwennig. Een aantal jaren schaatste ze voor Frankrijk, met als doel de Olympische Spelen van Pyeongchang.

Die missie strandde, waarna ze terug in Nederland betrekkelijk snel haar plek vond. “Ik ben deels onbevangen, maar voel ook wel gezonde spanning,” zegt ze over de EK. “Het is een eer om voor Nederland, zo’n sterk schaatsland, uit te komen. Ik wil bewijzen dat ik die startplek terecht heb gekregen.”

Aan Schultings niveau komt ze nog niet. “Suzanne heeft veel zelfvertrouwen, is zo strijdlustig. Ik ben soms wat te angstig, die twijfel kost me nog wel eens een plekje in de race.” Maar voor de rest van haar landgenoten doet ze niet onder, straalt ze uit. “Ik ben relatief nieuw in de groep, maar de Spelen van Peking zijn echt mijn doel. Dat plekje wil ik gewoon hebben.”

Meer over