Update

Titel 'Koperen Kogels' eerbetoon aan slachtoffers

Zambia heeft zondagavond verrassend de Afrika Cup gewonnen. Het land nam in de finale de strafschoppen beter dan de sterren van Ivoorkust: 8-7. Na 120 minuten voetbal was de stand 0-0 in Libreville, de hoofdstad van Gabon.

Redactie
null Beeld afp
Beeld afp

Stoppila Sunzu was de held van de natie in de strafschoppenserie. Hij benutte de beslissende penalty na de misser van Gervinho. Kolo Touré (Ivoorkust) en Rainford Kalaba (Zambia) faalden daarvoor vanaf 11 meter. De Ivoriaanse Vitesse-spits Wilfried Bony was wel trefzeker.

Beide aanvoerders waren voor de spannende ontknoping het dichtst bij een doelpunt. Didier Drogba schoot in de 70ste minuut een penalty over het doel namens Ivoorkust. Zambiaan Christopher Katongo trof in de beginfase van de verlenging van dichtbij de paal.

Het is de eerste keer dat Zambia zich laat kronen tot het beste team van Afrika. Libreville is een bijzondere plaats in de voetbalgeschiedenis van het land. In 1993 kwam bijna de complete nationale voetbalploeg daar om bij een vliegtuigongeluk.

Bondscoach Hervé Renard gaf voor de eindstrijd aan dat zijn team voor de slachtoffers van die ramp zou strijden. De ploeg bezocht de plek van de crash een paar dagen voor de finale. Het leek de Zambianen kracht te geven. De 'Olifanten' uit Ivoorkust beten zich telkens stuk op de hechte defensie van de underdog. Met Katongo en Emmanuel Mayuka als aanjagers was Zambia zelf ook gevaarlijk.

Door een ongelukkige overtreding kreeg Ivoorkust 20 minuten voor tijd een strafschop, maar Drogba faalde. De Zambianen bleven knokken en kregen de beloning in een bloedstollende penaltyserie waarin doelman Kennedy Mweene een inzet stopte en zelf ook nog scoorde. Zo mocht captain Katongo na de verloren finales van 1974 en 1994 eindelijk de beker omhoog houden voor 'De Koperen Kogels'.

Ivoorkust kon het amper geloven. Het sterrenensemble van Drogba liep na 2006 opnieuw de titel mis. Ook toen miste de spits van Chelsea een strafschop tegen Egypte.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over