Plus

Timo Roosen draagt zijn NK-titel op aan broer Sjors

Timo Roosen bekroonde gisteren de overmacht van Jumbo-Visma op het NK en droeg zijn kampioenstrui op aan zijn oudere broer Sjors. Die liep in 2019 een dwarslaesie op bij een fietsongeluk.

Daan Hakkenberg
Timo Roosen komt alseerste over de finish tijdens het Nk, gisteren in Drenthe. Beeld ANP
Timo Roosen komt alseerste over de finish tijdens het Nk, gisteren in Drenthe.Beeld ANP

Als het Wilhelmus klinkt boven op de VAM-berg, houdt Timo Roosen (28) het niet droog. Voor het podium staan zijn ploeggenoten Sam Oomen, Dylan Groenewegen, Pascal Eenkhoorn en Gijs Leemreize. Ook Roosens vriendin Lobke staat er. Zij weet maar al te goed waar de tranen vandaan komen. Op het hoogste schavot dwalen de gedachten van de kersverse Nederlands kampioen af naar zijn oudere broer Sjors, die thuis zit in Goirle.

Tweeënhalf jaar geleden werd het leven van de familie Roosen op z’n kop gezet. Sjors, op weg naar een training van zijn wielerclub, werd op de fiets aangereden door een taxi. Een dwarslaesie was het gevolg. Als Timo Roosen in zijn rood-wit-blauwe trui van het podium komt, zegt hij: “Deze trui is zeker ook voor Sjors. Ik weet dat hij kijkt. Ik ben zo blij dat ik dit ook voor hem heb kunnen doen. In de koers is er niet veel tijd om daarmee bezig te zijn, maar als ik er nu aan denk, overvalt het me. Ik ben trots dat ik deze trui aan hem kan laten zien.”

Terwijl de Nederlands kampioen zoekt naar woorden, verschijnt Sjors op het scherm van de telefoon van Lobke. “Mooi shirtje. Staat je goed. Sterk man. Sjongejonge, al wist ik wel dat je goed zou zijn.”

Liefde voor de fiets

Het is dankzij Sjors dat Timo ooit op de fiets stapte. De broers reden samen bij wielerclub Pijnenburg in Tilburg en daarna bij De Jonge Renner in Oosterhout. Net als Timo droomde Sjors ervan prof te worden, maar hij haalde het niet. In het jaar waarin Timo bij Jumbo-Visma tekende, stopte Sjors. De liefde voor de fiets bleef en na een paar jaar ging hij weer trainen bij zijn oude club. Tot het ongeluk.

“Ergens ga ik ook voor hem door,” zei Timo een paar maanden daarna. “Wat hem is overkomen, is een drijfveer om een tandje harder te gaan. Ook om er alles voor te blijven doen. Hij kijkt naar de koers, ik wil het hem laten zien. Ik leef ook zijn droom.”

Intussen rijdt Timo Roosen al voor het zevende jaar voor Jumbo-Visma. Hij is al jaren een van de vaste krachten in de klassiekerploeg rond kopmannen Wout van Aert en Mike Teunissen. En als de kans zich voordoet, kan Roosen ook zelf een goede uitslag rijden, zoals op het NK vorig jaar, toen hij op hetzelfde parkoers derde werd achter Mathieu van der Poel en Nils Eekhoff.

Toen lukte het Jumbo-Visma niet om Van der Poel onschadelijk te maken, dit keer slaagden ze daar wel in. Van der Poel kon niet opboksen tegen de overmacht en stapte na 150 kilometer uit de wedstrijd. In de finale werkte Jumbo-Visma voor Teunissen, maar toen zijn demarrage werd gecounterd, was het Roosen die drie kilometer voor het einde wist weg te springen. De laatste drie kilometer reed hij solo.

Een mooiere wielerdag dan deze heeft hij nog niet meegemaakt. “Als ik nu naar beneden kijk en zie dat ik een rood-wit-blauwe trui aan heb: bizar. Dat ik hier een jaar in mag rijden, is echt een jongensdroom.”

Meer over