PlusAchtergrond

Thomas Krol kan dé man van de EK afstanden worden

Thomas Krol is een van de favorieten op de 1500 meter (vrijdag) en op de 1000 meter (zondag). Beeld BSR Agency
Thomas Krol is een van de favorieten op de 1500 meter (vrijdag) en op de 1000 meter (zondag).Beeld BSR Agency

Het plafond van Thomas Krol (27) leek bij derde plaatsen te liggen. Maar vorig seizoen volgde de doorbraak van de schaatser. En nu kan hij zomaar uitgroeien tot dé man bij de EK afstanden, vanaf vrijdag in Thialf.

Pim Bijl

Thomas Krol was de schaatser die altijd anderen voor liet gaan, die zonder veel poeha zijn plaats op de Olympische Spelen in Pyeongchang afstond, die zijn schouders ophaalde als trainers als Gerard van Velde en Jac Orie tegen hem zeiden dat hij iedereen kon verslaan. “Het geloof ontbrak dat ik van die gasten kon winnen. Ik was ‘die Thomas, die wel leuk meedeed’. Zo werd er door veel mensen naar mij gekeken. En, eerlijk: zo stond ik er zelf ook in.”

Veel, maar niet alles veranderde met zijn overgang van Reggeborgh naar Jumbo, medio 2018. “Bij mijn vorige ploeg voelde het alsof we altijd opboksten tegen Jumbo. Zo van: wij zijn klein, zij zijn groot en dat is niet eerlijk. In mijn gedachten trainden zij veel meer, veel harder en daar kon ik dus nooit tegenop. Tegen iemand als Kjeld Nuis keek ik op.” Eenmaal bij Jumbo, tussen kampioenen als Nuis en Sven Kramer, zag hij met eigen ogen dat ze helemaal niet zoveel meer trainden. Vooral slimmer, stelt hij.

De doorbraak volgde bij de wereldbekerwedstrijd in Heerenveen in december van dat jaar. Uit het niets eigenlijk. Na een week training in Collalbo voelde hij zich niet lekker, hij schaatste ook nog eens op nieuwe schoenen. “En bam! Ineens won ik de 1500 meter bij die wereldbeker. Het heeft echt een lampje aangezet: oké, ik kan dus wél de beste zijn.”

‘Ik kom om te winnen’

Sindsdien is alles anders. Is het inmiddels stuivertje wisselen met wereldrecordhouder Kjeld Nuis op de 1000 en 1500 meters. Hij won op die afstanden laatst de Nederlandse titels. Nu is hij, helemaal door de afwezigheid van Kjeld Nuis, de man naar wie iedereen kijkt op de EK afstanden, vrijdag, zaterdag en zondag in Thialf.

Een onrustige aanloop door discussies over het wel of niet rijden van de teamsprint vanwege een overvol en ongunstig programma nam een deel van zijn plezier weg (zie kader). Hoe dan ook schaart hij zichzelf bij de grote favorieten op de individuele afstanden.

“Ja, zeker, daar loop ik niet voor weg. Kai Verbij heeft ook aangetoond dat hij het kan, Denis Joeskov is op de 1500 meter een supergevaarlijke klant en je weet natuurlijk ook niet wat Pavel Koelisjnikov gaat doen. Maar ik weet donders goed dat ik op de EK en later op de WK in Salt Lake City een van de grote favorieten ben. Ik kom gewoon om te winnen.”

De vraag wat de EK-titels dit weekeinde in Thialf waard zijn, ruim een maand voor de WK op het recordijs in Salt Lake City, wuift Krol weg. “Ik vind de EK ten minste zo belangrijk als de WK. En je rijdt in Salt Lake City weliswaar op de snelste baan ter wereld, maar daar is het relatief sfeerloos. Qua sfeer en ambiance is de EK dé wedstrijd van het jaar. Het zit bomvol en het is echt waanzinnig hoe je dan als Nederlander door het geluid wordt gedragen.”

Alfamannetjes

Onlangs verlengde hij zijn contract tot en met de Olympische Spelen in Peking bij Jumbo. Hij is trainer Jac Orie dankbaar. “Hij heeft mij echt een schop onder mijn kont gegeven en erin gestampt: je bent hartstikke goed, je hebt een grote motor, je bent niets minder dan de rest, je wilt eigenlijk gewoon niet graag genoeg. Ik haalde inderdaad mijn schouders een beetje op. Totdat alles in Heerenveen op zijn plek viel en ik won. ”

En nu is Krol dus een winnaar. Al zal hij nooit een van de alfamannetjes bij Jumbo worden. Hij zit anders in elkaar dan pakweg Kjeld Nuis of Sven Kramer. “Maar ik geef nu wel af en toe een grote muil terug, dat moet ook als je je een beetje staande wil houden. Je kunt niet altijd de houding hebben: ga maar voor, neem mijn plek maar voor de Spelen. Dat zat toch een beetje in mijn karakter. Iets te sociaal. Iets te lief. Als topsporter mag ik best een tikkie egoïstischer zijn. Dat probeer ik af en toe te doen, zonder daarbij mezelf te verliezen.”

Geen teamsprint

Ze waren favoriet voor de EK-titel, maar Nederland zal vanavond in Thialf de grote af­wezige zijn bij de teamsprint. De afmelding wordt gezien

als statement richting de ISU, dat volgens de Nederlandse schaatsers en de KNSB een onlogisch en te strak tijdschema voor dit toernooi heeft gemaakt.

Thomas Krol meldde zich woensdag al af, omdat hij het fysiek onmogelijk achtte om veertig minuten na de 1500 meter alweer een topprestatie te leveren. Er stond met Jan Smeekens wel een reserve klaar, maar Dai Dai Ntab en Kai Verbij wilden niet plots een ronde later op kop komen. De KNSB klopte nogmaals aan bij de ISU om voor een iets langere pauze te zorgen, maar die pogingen waren vergeefs.

Meer over