Thomas Dekker weg bij Rabobank

Dekker, die in 2002 bij de juniorenploeg van Rabobank begon, heeft nog geen nieuwe werkgever gevonden. Foto ANP Beeld
Dekker, die in 2002 bij de juniorenploeg van Rabobank begon, heeft nog geen nieuwe werkgever gevonden. Foto ANP

RIJSWIJK - Wielrenner Thomas Dekker vertrekt bij Rabobank. De coureur en wielerploeg zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat verschillende inzichten tot een breuk moeten leiden. Dat heeft Jacques Hanegraaf, de manager van de talentvolle renner, donderdag gezegd.

Het contract van de 23-jarige Dekker, dat nog liep tot en met 2009, wordt donderdag al ontbonden. De Nederlander is daarna direct vrij om voor een nieuwe ploeg te rijden. Volgens Hanegraaf heeft Dekker, die in 2002 bij de juniorenploeg van Rabobank begon, echter nog geen nieuwe werkgever gevonden.

De toekomst van Dekker bij de Rabobank-ploeg was sinds deze zomer uiterst onzeker. De ploeg liet de renner thuis tijdens de Ronde van Frankrijk omdat hij niet in vorm zou zijn. Na de laatste rit in Parijs kwam naar buiten dat er ook iets aan de hand was geweest met het bloed van Dekker.

Rabobank kreeg tijdens de Ronde van Zwitserland van de UCI te horen dat de bloedwaarden van de 23-jarige Dekker afwijkingen vertoonden, maar de beloftevolle renner mocht voorlopig wel blijven koersen. Dekker zag vervolgens ook af van deelname aan de Olympische Spelen. Hij zou daar zowel op de wegwedstrijd als op de tijdrit uitkomen.

Dat het wielertalent botste met de leiding van de Rabo-ploeg werd na de Ronde van Frankrijk steeds duidelijker. Harold Knebel, de directeur van de Rabo-ploeg, beweerde dat de Noord-Hollander weigerde om de zogenoemde 'Rider Consensus' te tekenen. Dit document geeft de leiding van een wielerploeg het recht om de medische gegevens van een renner te bekijken.

Volgens Dekker heeft hij die verklaring allang getekend en opgestuurd. Hij beriep zich ook op een brief van de UCI, waarin staat dat er niets met zijn bloed aan de hand is. Vanaf dat moment leek het een kwestie van tijd totdat de wegen van de renner en Rabo-ploeg zich zouden scheiden.

Dekker was jarenlang het grootste wielertalent van Nederland. Hij maakte vorig jaar tijdens de Ronde van Frankrijk grote indruk als knecht van Michael Rasmussen. Zo reed hij als debutant tijdens de beslissende Pyreneeën-etappe van de vorige Tour de France meer dan zestig kilometer aan de leiding over drie zware beklimmingen.

Hij bracht zijn kopman Rasmussen perfect in stelling om op de laatste klim, de col d'Aubisque, de rit en de Tour in diens voordeel te beslissen. Rasmussen werd later uit de Ronde van Frankrijk gezet, maar Dekker had naam gemaakt als ronderenner voor de toekomst. Dit jaar stokte zijn ontwikkeling echter en leek Dekker niet meer op zijn gemak bij de van een nieuwe organisatiestructuur voorziene ploeg.

Dekker zet zijn carrière voort, maar niet in het oranje-tricot van de Rabo-ploeg. Aan de samenwerking tussen de beloftevolle renner en Nederlands grootste wielerploeg is een einde gekomen, nu beide partijen een akkoord over ontbinding van het contract hebben bereikt.

undefined

null Beeld
Meer over