Testevent bezorgt turnbond hoofdbrekens

Het laatste kwalificatiemoment bood de afgelopen dagen geen uitsluitsel over de vraag wie Nederland bij de Spelen vertegenwoordigt bij het turnen. Sterker nog, het Olympic Testevent in Londen bezorgde gymnastiekbond KNGU alleen maar meer hoofdbrekens.

ANP/Redactie
null Beeld ap
Beeld ap

De door het IOC en de internationale turnfederatie FIG bedachte kwalificatieregels zijn zo complex dat het een kleine 24 uur duurde voordat woensdagavond duidelijk werd welke mannen zich de dag ervoor hadden gevoegd bij de turners die zich eerder op de WK hadden geplaatst. Het communiqué had voor Nederland de verwachte boodschap: Epke Zonderland en Jeffrey Wammes hebben beiden aan de FIG-eis voldaan. Daarmee ligt de beslissing nu bij de KNGU die het subjectieve criterium medaillekansen hanteert.

Die begrijpelijke maatstaf zorgde ervoor dat Wammes, hoewel hij op de meerkamp verrassend moest toegeven op Zonderland en misschien tegen beter weten in, nog altijd zint op olympische deelname. Ook al heeft Zonderland al twee zilveren WK-medailles op zak en bleef hij zijn opponent een kleine 2 punten voor. Dat laatste maakte toch aan alle onduidelijkheid een einde? ,,Nee hoor'', zei Wammes' coach Bram van Bokhoven. ,,Dan hadden ze het resultaat van de meerkamp hier bepalend moeten laten zijn. Jeffrey heeft een nominatie op zak, heeft hier vormbehoud getoond en was bij de WK in punten dichter bij een medaille dan Epke.''

Zonderland, opnieuw falend op rek, voldeed niet aan de eis tot vormbehoud. ,,De sporters maken het zelf ook wel lastig'', sprak interim-topsportmanager Ad Roskam daarover, wellicht ook doelend op de meerkamp van Wammes. Daar was Van Bokhoven het uiteraard niet mee eens. ,,Die meerkamp was hier toch niet van belang?''

De turnsters sloten de strijd om een teamticket woensdag af als laatste. De missie was zonder de geblesseerden Céline van Gerner en Joy Goedkoop al bij voorbaat vrijwel kansloos. Wyomi Masela diende zich echter wel aan als kandidaat voor de Spelen door op sprong een nominatie te behalen. Ook bij de vrouwen heeft Nederland nog één olympisch ticket.

Van Gerner pakte haar nominatie al in Tokio, Masela mag donderdag in de sprongfinale nog een keer laten zien dat ze ook iets op de Spelen te zoeken heeft. Daarna mag de bond, die zichzelf 4 weken heeft gegeven, kiezen tussen een turnster met haar voet nog in het gips, die nog vormbehoud moet tonen, en één die nog nooit op een WK een finale haalde.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over