PlusAchtergond

Teruggekeerde Davy Klaassen bewijst direct zijn waarde

Met terugwerkende kracht kwam de boosheid van Erik ten Hag aan het licht. Na de 1-0 nederlaag tegen FC Groningen wijzigde hij zijn elftal zondag op vier plaatsen. ‘De mentaliteit deugde niet.’

Dick Sintenie
null Beeld ANP
Beeld ANP

De respons die hij van zijn spelers kreeg, kon Ten Hag bekoren: een 5-1 zege op Heerenveen. Met fris gemoed werkt Ajax toe naar de confrontatie met Liverpool, komende woensdag in de Champions League, maar toch ook met de nodige vragen.

Sommige daarvan probeerde Davy Klaassen zondag na zijn rentree te beantwoorden. Dat het niet meevalt om met één gezamenlijke training meteen alle puntjes op de i te hebben staan. Dat Ajax genoeg goede voetballers heeft om aanvallend en dominant te kunnen spelen, maar dat er in het spel zonder bal ook veel beter kan en moet. “Dat tegendoelpunt was daar een voorbeeld van,” zei Klaassen. “Het veld lag helemaal open. En als een ploeg als Heerenveen daarvan profiteert, zal Liverpool dat zeker doen.”

Het is een goed teken dat de betrokken Ajacieden elkaar na de tegengoal de huid vol scholden, ook al stond de ploeg op dat moment op een comfortabele 3-0 voorsprong. Klaassen bemoeide zich er ook mee. Hij is een fel baasje en hij moet met zijn 27 jaar een van de steunpilaren van het elftal worden. Ten Hag: “Met Daley Blind en Dusan Tadic. Die drie moeten de ploeg sturen, binnen en buiten het veld.”

Zware tegenstand

Klaassen was ouderwets op dreef tegen Heerenveen: jagend, coachend en snel de simpele oplossingen zoekend. Hij is bij Werder Bremen meer een controlerende speler geworden, maar het aanvallen is hij niet verleerd. Het scoren ook niet. Toen Ajax na rust een penalty verdiende en Dusan Tadic al was gewisseld, ramde Klaassen de bal overtuigend in de bovenhoek. Wilde Antony die penalty eigenlijk niet nemen? Hij stond toch al met de bal in zijn hand? Klaassen: “Ik sta tweede op de lijst. Dus die bal was voor mij.”

De 5-1 zege op Heerenveen was een fijne binnenkomer voor Klaassen en een prima uitslag, maar het zegt verder niets over de naderende krachtmeting in de Champions League. En niet alleen omdat de tegenstand in dat toernooi fors zwaarder is dan in de eredivisie, maar ook omdat Ajax nog altijd in de steigers staat.

Ten Hag liet tegen Heerenveen Quincy Promes, Edson Álvarez en Zakaria Labyad buiten zijn elftal. Klaassen mocht meteen in de basis beginnen, Mohammed Kudus (terug van een blessure) kreeg de rol als nummer 10 toebedeeld en David Neres en Lassina Traoré begonnen voor het eerst dit seizoen in de basis. Het pakte wonderwel goed uit. Ten Hag: “De grondhouding van de ploeg was goed. Dat ontbrak tegen FC Groningen. Daar deugde de mentaliteit niet.”

Waarna Ten Hag de mispeer in het hoge noorden ook weer met de mantel der liefde bedekte. “Elk team kan een keer verliezen. Kijk naar Barcelona en Real Madrid dit weekeinde, kijk naar de topclubs in Duitsland en Engeland.”

De trainer wilde de spelers die verzaakten niet afbranden. Hij vond het een collectief falen. Bovendien heeft hij in de selectie iedereen nodig, ook degenen die hij tegen Heerenveen op de bank had gezet. Ten Hag laat het van vorm, tactiek en de tegenstander afhangen welke elf hij opstelt. “We spelen de komende maanden elke drie, vier dagen een wedstrijd. Ik kan niet elke wedstrijd met hetzelfde team aantreden. Dat kan wel, maar dan zijn we snel opgebrand.”

Tadic: linksbuiten of spits?

Erik ten Hag hield tegen Heerenveen zoals verwacht vast aan Dusan Tadic als linksbuiten. Dat betaalde zich uit: de Serviër was bij drie doelpunten direct betrokken.

Toch is de kans groot dat Tadic woensdag tegen Liverpool in de punt van de aanval staat. Ajax zal vaker onder druk komen in zo’n topwedstrijd in de Champions League. Dan ontstaat ruimte voor de tegenaanval. Tadic heeft bewezen in zulke wedstrijden als aanspeelpunt van grote waarde te zijn voor Ajax.

Tegen een ploeg als Heerenveen – met een overmacht aan verdedigers – is dat lastiger. Dan wordt van de spits vooral loop- en sloopwerk geëist: rammen, beuken, de laatste linie uit elkaar trekken, ruimte maken voor anderen. De sterke Afrikaan Lassina Traoré nam die fysiek zware klus gisteren voor zijn rekening.

Na vier minuten schoot Tadic al raak. Hij trok van de linkerflank naar binnen en krulde bal met rechts fraai in de verre hoek. De 2-0 maakte hij uit een penalty, nadat Sherel Floranus een voorzet van Tadic op zijn arm had gekregen. Ook bij de 3-0 was de aanvoerder betrokken. Hij zette de aanval op waaruit Mohammed Kudus scoorde.

Ook Davy Klaassen (penalty) en Antony vonden na rust nog het net.

Meer over