Plus

Tennisster Peng Shuai: ‘Ik ben nooit verdwenen’

De Chinese tennisster Peng Shuai van wie eind 2021 bijna drie weken niets werd vernomen, ontkent ooit verdwenen te zijn.

Het Parool
De Chinese tennisster Peng Shuai Peng tijdens de Australian Open van 2020. Beeld Getty Images
De Chinese tennisster Peng Shuai Peng tijdens de Australian Open van 2020.Beeld Getty Images

Van Peng werd enige tijd niets vernomen nadat ze Zhang Gaoli, de voormalige voormalig vicepremier van China, begin november had beschuldigd van seksueel misbruik. “Ik ben nooit verdwenen,” zegt ze nu tegen de Franse sportkrant L’Equipe. “Het is gewoon zo dat erg veel mensen, onder wie bekenden en mensen van het IOC, me berichten stuurden. Het was simpelweg onmogelijk om die allemaal te beantwoorden. Maar ik heb altijd in nauw contact gestaan met mijn goede vrienden. Ik sprak met hen. Ik beantwoordde hun e-mails. Ik sprak ook met de WTA.”

De 36-jarige Peng heeft haar beschuldigingen aan het adres van Zhang inmiddels, al dan niet onder druk van de Chinese overheid, een aantal keren ontkend. In het interview met L’Equipe herhaalt zij: “Ik heb nooit gezegd dat iemand me, op wat voor manier dan ook, seksueel heeft misbruikt.”

Peng zegt in november zelf het bericht op haar sociale media, waarin zij de beschuldiging deed, te hebben verwijderd.

In het gesprek met L’Equipe kondigde de tenisster aan een punt achter haar sportcarrière te zetten. Verder vertelde ze Peng dat ze een ontmoeting heeft gehad met Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) met wie ze ‘een prettig gesprek’ heeft gevoerd.

Het IOC heeft de ontmoeting bevestigd. Het heeft plaatsgevonden in een hotel in Peking in aanwezigheid van Kirsty Coventry, de voormalige voorzitter van de atletencommissie van het IOC. ‘Tijdens het diner spraken de drie over hun gedeelde ervaringen als atleten op de Olympische Spelen. Peng vertelde verder hoe teleurgesteld ze was dat ze zich niet kwalificeerde voor de Olympische Spelen in Tokio,’ aldus het IOC.

Coventry en Peng hebben volgens het IOC afgesproken contact met elkaar te houden. Over de verdere inhoud van het gesprek doen Coventry, Bach en Peng geen mededelingen.

Meer over