PlusQuarantraining

Tennisser Sem Verbeek: ‘Ik roei, fiets en doe neurologisch werk’

Corona houdt voorlopig de sporthal dicht, het zwembad, de wielerbaan en het hockeyveld. Niemand weet hoe lang. Hoe blijf je onder deze ­omstandigheden in conditie en hoe bereid je je voor op een belangrijk toernooi – als dat er al komt?

Sander Collewijn
Sem Verbeek. Deze 25-jarige tennisser  uit Amsterdam won in 2019 twee challengertitels. Dit jaar won hij er een.  Beeld Mats Van Soolingen
Sem Verbeek. Deze 25-jarige tennisser uit Amsterdam won in 2019 twee challengertitels. Dit jaar won hij er een.Beeld Mats Van Soolingen

“Ik kom terug als een bodybuilder,” lacht tennisser Sem Verbeek (25). Hij zit bij zijn ouders in het centrum van Amsterdam. Daar heeft de dubbelspecialist beschikking over gewichten en een roeimachine. Hij wil sterker dan ooit terugkeren. Dus heeft hij een matras tegen de muur gezet, waar hij ballen hard tegenaan kan slaan. Hij roeit en fietst en probeert aan zijn hand-oogcoördinatie te werken met behulp van computerprogramma’s.

“Dit is wel de tijd om neurologisch werk te doen,” zegt Verbeek. Zijn coach in Amerika moet hij gewoon doorbetalen. “Als ik service of volley’s train thuis, neem ik met mijn telefoon de beelden op. Die stuur ik naar hem door, dan kunnen we samen doorwerken aan mijn techniek. Zelf analyseer ik veel wedstrijden. Dan zie je bijvoorbeeld op welke momenten je dubbele fouten slaat.”

De Amsterdammer had net een challenger gespeeld op de trainingsbanen van Indian Wells, toen dat prestigieuze toernooi werd geannuleerd. Begin maart, het lijkt een eeuwigheid geleden. “Er was verbijstering bij de tennissers. Hoe kan dit? De ernst van de situatie was nog niet tot iedereen doorgedrongen. Iedereen was een beetje boos. Hoe langer deze lockdown in het tennis duurt, hoe penibeler de situatie wordt voor de spelers. De meeste spelers hebben alleen prijzengeld en geen inkomen. En we krijgen maar mondjesmaat informatie van de ATP.”

Verbeek begon met tennissen bij tennisclub Kattenlaan in het Vondelpark, speelde collegetennis in Californië en haalde daar zijn bachelor geneeskunde. Na zijn carrière als tennisser wil hij sportarts worden. Hij is benieuwd wanneer er weer toernooien op de agenda zullen staan. Hij vreest ongelijke situaties straks, omdat sommige spelers wel en andere niet kunnen doortrainen op een tennisbaan.

Zijn ‘bevroren’ ranking blijf voorlopig 128ste van de wereld in het dubbelspel. Hij gaat over een paar weken op zoek naar een privébaan, waar hij toch kan trainen. “Maar misschien moeten we er wel rekening mee houden dat het hele seizoen wordt afgelast. Ik hoop dat ik ongelijk heb.”

Meer over