PlusInterview

Tennisser Middelkoop: ‘Kan elk moment land uit worden gezet’

Precies drie dagen heeft Matwé Middelkoop zich in 2021 vrijelijk kunnen bewegen, de rest van de tijd zat hij in quarantaine. De dubbelspecialist (37) hoopt in Melbourne eindelijk zijn eerste partijen van het jaar te spelen. ‘Maar we kunnen ook elk moment het land uit worden gezet.’

Rik Spekenbrink
Matwé Middelkoop en de Zweedse Johanna Larsson in de Australian Open van 2018. Beeld Getty Images
Matwé Middelkoop en de Zweedse Johanna Larsson in de Australian Open van 2018.Beeld Getty Images

Hij spijkert zijn Russisch bij, leest geschiedenisboeken en is bezig met de beurs en crypto’s. Matwé Middelkoop (37), de ervaren dubbel­specialist, wordt zeker niet dommer van corona en alle bijbehorende beperkingen. Beu is de Brabander het wel, vertelt hij via een videoverbinding met Melbourne. “We zitten in een luxe­positie: we kunnen ons beroep uitoefenen en flink geld verdienen. We mogen niet zeuren. Tegelijkertijd: we kunnen nog niets, hebben nog niets en kunnen elk moment het land worden uitgezet.”

Alle tennissers hebben dit jaar te maken met de complexe gevolgen van corona, maar Middelkoop behoort wel tot de grootste pechvogels. Begin van dit jaar testte hij positief in Antalya. Gevolg: uit het toernooi voordat het was begonnen en tien dagen in quarantaine.

500 spelers in quarantaine

Deelname aan de Australian Open kwam niet in gevaar, maar bij aankomst in Melbourne moest Middelkoop – geheel volgens protocol – eerst veertien dagen in quarantaine. Vijf uur per dag mocht hij naar buiten om te trainen. Maar niet met zijn dubbelpartner Marcelo Arevalo, want die zat op de vlucht naar Australië met iemand die bij aankomst positief testte. De El Salvadoriaan moest twee weken binnen blijven.

En nu beiden eindelijk weer mochten trainen, ging het opnieuw mis. Een hotelmedewerker van het hotel waar Middelkoop zijn veertiendaagse quarantaine uitzat, raakte besmet. Gevolg: weer meer dan 500 spelers in een dagquarantaine. Inmiddels heeft Middelkoop negatief getest en is hij weer vrij om naar buiten te gaan. “Ik had al veertien negatieve tests afgeleverd. Maar je hebt ook zoiets als vals positief. Als dat gebeurt, heb je echt de poppen aan het dansen.”

Geen euro verdiend

Voor afgelopen vrijdag en dit weekend staan dan eindelijk hun eerste partijen van 2021 op de agenda, op de Great Ocean Road Open, een speciaal opgezet voorbereidingstoernooi op de Australian Open. In drie dagen moet het hele dubbeltoernooi nog worden afgewerkt, om hopelijk net op tijd klaar te zijn voor de start van het grand slam, komende maandag.

“Al met al ben ik dit jaar drie dagen vrij geweest om me te bewegen. Ik heb geen euro verdiend, alleen maar verlies geleden. En zowel dit toernooi als de Australian Open kan alsnog gecanceld worden, dan ben ik de lul. Deze situatie is met geen pen te beschrijven.”

Gefrustreerd

Via appgroepen houdt hij contact met collega’s. “Iedereen is gefrustreerd. Er heerst paniek en onzekerheid. We zijn pas net begonnen aan het seizoen. Als dit elke week zo gaat, kan de ATP [Association of Tennis Professionals, red.] goed zeggen: we laten het hier even bij. En van de Australian Openorganisatie begrepen we dat ze een paar positieve gevallen wel aankunnen. Zijn het er meer, dan hebben we een probleem. Dat zijn wel scenario’s waarover we nadenken.”

Middelkoop is klaar voor de competitie. Hij heeft niet het idee dat zijn fitheid of vorm veel hebben geleden onder de periode zonder tennis en de vele restricties. Voor zijn partner Arevalo is dat afwachten. “Die stond de eerste dagen te schudden op zijn benen. Gelukkig hadden we een bye in de eerste ronde.” En dan is er ook nog een goede kans dat regen het schema van de Great Ocean Road Open in de war schopt. “Het ziet er allemaal niet zo heel goed uit.”

Puin ruimen

Maar Middelkoop is een positivo. Hij probeert nuttige dingen te doen in zijn vele vrije tijd. “En de andere kant van de medaille is: toen ik hier na die veertien dagen de stad in mocht, kon ik gewoon naar een restaurant of een cappuccino drinken. Dat ze hier zo streng zijn, is gelijk de reden dat ze hier nu zo’n goede situatie hebben. Wij in Europa en Amerika blijven maar puin ruimen.”

Vanaf maandag komen, als er niets verandert, per dag dertigduizend tennisfans naar Melbourne Park voor het eerste grand slam van het jaar. Rond het ‘happy slam’ hangt vooralsnog geen al te vrolijke stemming. Middelkoop: “Het toernooi levert de stad en de staat ook veel geld op. Ze zullen het niet snel cancellen.” Maar het is ook duidelijk: er mag nu écht niets meer tegenzitten.

Meer over