Plus

Ten Hag zet lijn Keizer voort: 'Er gingen vooral veel dingen goed'

Of er volgende week een heel ander Ajax in het veld staat tegen Feyenoord? Een Ajax dat meteen al het signatuur draagt van de nieuwe trainer Erik ten Hag? 'Nee, dat is onmogelijk.'

Dick Sintenie
Erik ten Hag overlegt tijdens het trainingskamp in Lagos met Klaas-Jan Huntelaar Beeld Pro Shots
Erik ten Hag overlegt tijdens het trainingskamp in Lagos met Klaas-Jan HuntelaarBeeld Pro Shots

Op een zonovergoten terras van het Cascade Resort in Lagos in de Algarve blikt Erik ten Hag vrijdagmiddag terug op zijn eerste volledige trainingsweek met Ajax. Hij oogt ontspannen, neemt uitgebreid de tijd om zijn bevindingen te delen en zijn aanpak toe te lichten.

Ten Hag zegt dat hij in grote lijnen zal voortborduren op het werk van zijn voorganger Marcel Keizer. "Ik heb me ingeleefd in de speelwijze en het speelplan dat er al was. Dat is mijn vertrekpunt. Als ik heel andere inzichten zou hebben en alles in één keer wil veranderen - dat gaat niet."

Creatieve impulsen
Het speelplan en de invulling van de posities moeten de spelers houvast bieden in een tumultueus verlopen seizoen. Ten Hag: "Want er gingen vooral de laatste maanden ook heel veel dingen goed."

Een paar uur eerder heeft de nieuwe trainer op de velden naast het hotel al veel van zijn bedoelingen duidelijk gemaakt. Uit de grote partijvormen blijkt dat ook hij in middenvelder Frenkie de Jong een speler ziet die het elftal vanuit de laatste linie creatieve impulsen kan geven.

"Ik ben daar enthousiast over. Ajax wordt daardoor dynamischer van achteruit en dat moet als je dominant en attractief voetbal wil spelen. Maar Matthijs de Ligt en de backs moeten die initiatieven óók nemen. Als het alleen van Frenkie de Jong moet komen, is dat door een tegenstander eenvoudig te pareren."

Meer opties achterin
In die laatste linie is de Argentijn Nicolás Tagliafico een nieuwkomer. Volgens Ten Hag is de linksback onmiddellijk inzetbaar. "Hij maakt een goede indruk."

Tagliafico tijdens het trainingskamp. Beeld anp
Tagliafico tijdens het trainingskamp.Beeld anp

Een leider noemt hij hem. Een intelligente speler, die goed positie kiest en anticipeert op het spelen met drie of vier verdedigers. Die weet wanneer hij moet doorschuiven en wanneer niet.

"Hij is midden twintig, spreekt goed Engels en beweegt zich makkelijk in de groep. Hij heeft al het een en ander meegemaakt, een grote prijs gewonnen als aanvoerder van Independiente. Het beeld dat ik van hem had op basis van de rapportage van onze scouting, heeft hij deze week bevestigd. Maar ik heb meer opties: ook Max Wöber kan links achterin spelen."

Zekerheidjes
Tijdens de grote partijen op vrijdagochtend voert Ten Hag drie wissels door. Tagliafico en Wöber spelen om beurten linksback. Op het middenveld zijn Hakim Ziyech en Lasse Schöne de zekerheidjes. De strijd om de derde positie lijkt te gaan tussen Donny van de Beek en Siem de Jong. In de voorhoede wordt spits Klaas-Jan Huntelaar geflankeerd door David Neres (rechts) en Justin Kluivert (links), hoewel Amin Younes in de eerste partij op de linkerflank begint.

Younes zit bij Ajax in een lastig parket. Hij mocht afgelopen zomer niet getransfereerd worden, maar na een korte vakantie - hij deed in juni met Duitsland mee aan de Confederations Cup - worstelde hij in de eerste maanden van dit seizoen met zijn vorm. Op het moment dat hij aan de kant kwam te staan met een knieblessure liet Kluivert zich gelden. Voor Younes, die de komende maanden zijn plaats in de WK-selectie van Joachim Löw wil veiligstellen, komt een rol als stand-in bij zijn club beroerd uit.

Concurrentiestrijd
Ten Hag maakt het niet moeilijker dan het is: "We hebben met Neres, Kluivert en Younes drie spelers voor twee vleugelposities en misschien nog een aantal goede jeugdspelers die zich in die concurrentiestrijd kunnen mengen. Younes moet vechten voor zijn plek. Er is nog niets beslist, ik ben pas een paar dagen binnen. Het is aan hem. In voetbal werkt het al honderd jaar hetzelfde: uiteindelijk krijg je een kans, en dan moet je die pakken."

Toch krijgt Younes er wellicht nog een concurrent bij. Ajax heeft het vizier gericht op Zakaria Labyad. De 24-jarige aanvaller speelt voor FC Utrecht, waar hij dit seizoen is opgebloeid onder de huidige Ajaxtrainer Erik ten Hag.

Ten Hag wil niet ingaan op de mogelijke hereniging met zijn pupil. Maar hij zegt wel: "Labyad heeft de kwaliteiten om minimaal bij een club uit de top 3 van Nederland te spelen."

null Beeld anp
Beeld anp

Voorlopig borduurt de trainer echter voort op het werk van zijn voorganger. "De komende weken zal blijken waar ik aan vasthoud en wat ik kan verbeteren."

Kansen beter benutten
Want die verbeterpunten zijn er, zegt Ten Hag. "Ajax zet de tegenstander vroeg onder druk en wint dan vaak de bal, maar de kansen die daardoor ontstaan weet de ploeg niet te benutten. Daarin moeten we doelgerichter zijn, omdat de selectie de kwaliteiten heeft die momenten uit te buiten. Daar heeft deze week de nadruk op gelegen tijdens de trainingen."

Ten Hag hoopt dat vandaag terug te zien in de twee oefenwedstrijden die Ajax speelt ter afsluiting van het trainingskamp in Portugal. De A-ploeg speelt om 13.00 uur (Nederlandse tijd) tegen het Deense Lyngby in Estádio Municipal de Albufeira. De B-ploeg treedt dar drie uur later aan tegen MSV Duisburg.

Meer over