PlusInterview

Ten Hag: ‘Klaiber moet boven onbegrip achterban staan’

De speelgerechtigde Sean Klaiber (26) reist zondag met Ajax af naar Groningen voor zijn eerste wedstrijd na zijn omstreden overstap naar Amsterdam. Erik ten Hag legt uit hoe de titelkandidaat bij de onder fans weinig geliefde FC Utrecht-speler uitkwam.

Johan Inan
null Beeld ANP
Beeld ANP

Ten Hag had liever Sergiño Dest gehouden, benadrukte de oefenmeester van Ajax die drie jaar met Klaiber werkte. “Ik heb in januari, toen er een concrete bieding lag moeite moeten doen om hem te behouden. Hij wilde toen per se weg. De timing, zo vlak voor de deadline, is nu heel vervelend. Dan sta ik er wat zakelijker in. Maar zo’n proces is moeilijk te stoppen, zeker als zijn omgeving het ook wil. Daar kwam bij dat hij niet zeker was van een basisplaats. Noussair Mazraoui is ook heel goed. En ik kan er maar een veel laten spelen”, legt Ten Hag uit.

FC Barcelona bood ruim 21 miljoen, een bedrag dat door bonussen nog met vijf miljoen kan oplopen. Dan komen een aantal sportieve en financiële zaken bij elkaar, stelt Ten Hag. “Dat is ontzettend veel geld.” Maar tegenover de tientallen miljoenen die Ajax wederom aan een toptransfer verdient staat een sportieve aderlating, die zich in kwaliteit en kwantiteit laat voelen. Terwijl linksback Nicolás Tagliafico lange tijd leek te vertrekken, zadelde Dest plots Ten Hag op met een dreigend tekort aan verdedigers.

“Met Dest hadden we zeven volwaardige verdedigers”, legt hij uit. ,,Dan hadden we de laatste linie in balans, met daarachter Devyne Rensch, die zich in de voorbereiding aandiende. Dat lukte niet en dat is bijzonder spijtig. Dan moet je dat oplossen, want zes verdedigers is te mager, zeker gezien ons programma.”

Logische keuze

Omdat Ajax de laatste jaren veel buitenlandse spelers aantrok, werd nu naar een Nederlandse rechtsback gezocht. Ten Hag: “Je zoekt een speler die het op een goede manier kan invullen. Dan is het logisch dat je bij Klaiber uitkomt, want hij is na Dest, Mazraoui en Dumfries de beste rechtsback van de eredivisie.”

Het aandeel van de trainer die na zijn vertrek bij Utrecht contact bleef houden met Klaiber, moet volgens Ten Hag zelf niet overschat worden. “Dat is misschien een klein onderdeel. Bij Ajax moeten de trainer en de technisch directeur het samen over een aankoop eens zijn. Op de achtergrond zijn er nog veel mensen uit de scouting en staf die adviseren.”

Dat Klaiber eerder zijn afschuw voor Ajax niet onder stoelen of banken stak, was voor Overmars en Ten Hag geen reden door te schakelen. Binnen de achterban van Ajax én FC Utrecht heerste de laatste dagen veel onbegrip. “Als speler moet je daar echt boven staan. Randzaken zijn onbelangrijk”, meent Ten Hag, die drie jaar geleden dezelfde weg bewandelde. “Supporters zijn vrij kritisch op iedere speler die de overstap naar Ajax maakt. Daar moet je onverstoorbaar onder zijn.”

Meer over