Plus

Ten Hag kan zaterdag tegen Groningen weer over Klaassen beschikken

Ajax kan zaterdagavond (18.45 uur) tegen FC Groningen weer een beroep doen op Davy Klaassen. Hij keert terug van een liesblessure. Keeper Maarten Stekelenburg ontbreekt nog in de selectie.

Dick Sintenie
Antony is opgenomen in de selectie van het nationale Braziliaanse elftal voor de komende WK-kwalificatiewedstrijden. Erik ten Hag: 'Fantastisch voor hem. Hij heeft het verdiend.' Beeld Getty Images
Antony is opgenomen in de selectie van het nationale Braziliaanse elftal voor de komende WK-kwalificatiewedstrijden. Erik ten Hag: 'Fantastisch voor hem. Hij heeft het verdiend.'Beeld Getty Images

Ajax is op schot de laatste weken. In de eredivisie maakte het elftal al 27 goals. Trainer Erik ten Hag is er blij mee, maar ziet nog voldoende ruimte voor verbetering: “We zitten er lekker in, zijn goed onderweg. Maar geen enkele ploeg is in september al in topvorm. Ik hoop ook dat dit niet onze beste vorm is. Ik zie nog wel honderd zaken die beter kunnen.”

Ook zonder Klaassen, die geblesseerd raakte bij het Nederlands elftal, scoorde Ajax aan de lopende band. De aanvallende middenvelder werd uitstekend vervangen door Steven Berghuis, die in het veld een goede combinatie vormde met spits Sébastien Haller en met rechtsbuiten Antony. Die laatste kan zijn debuut maken voor de nationale ploeg van Brazilië. Antony (21) is opgenomen in de selectie voor de komende WK-kwalificatiewedstrijden tegen Venezuela, Colombia en Uruguay. De aanvaller speelde al voor Jong Brazilië en hij kwam deze zomer uit voor zijn land op de Olympische Spelen.

Ten Hag: “Fantastisch voor hem, een eervolle uitverkiezing in een land dat zo’n aanbod heeft aan topvoetballers. Hij heeft er keihard voor gewerkt en gepresteerd. Antony heeft het geweldig gedaan op de Olympische Spelen. Bij Ajax trekt hij de lijn door op allerhoogste niveau in de Champions League. Hij heeft het verdiend.”

Soms lastig

Ajax zal vermoedelijk in de sterkste opstelling beginnen tegen FC Groningen. Behalve Klaassen is ook Jurriën Timber weer inzetbaar. De centrale verdediger haakte dinsdag voor het duel met Fortuna (0-5) tijdens de warming-up af met buikklachten.

Ten Hag zal geen spelers ‘sparen’ met het oog op de Europese campagne. Dinsdag is het Turkse Besiktas de tegenstander in de Johan Cruijff Arena, in de tweede wedstrijd in Groep C in de Champions League. Het eerste duel in Lissabon werd overtuigend gewonnen van Sporting Portugal: 5-1.

Voor Ajax is FC Groningen soms een lastige opponent. Een jaar geleden gingen de Amsterdammers in de Euroborg nog met 1-0 over de knie.

FC Groningen maakt niet zijn beste periode door. De ploeg verloor midweeks in eigen stadion van Vitesse (0-1) en zag twee spelers van het veld worden gestuurd. Middenvelder Daniël van Kaam is om die reden geschorst tegen Ajax. Verdediger Mike te Wierik mag wel meedoen – hij ging met succes in beroep tegen zijn rode kaart – maar hij is geblesseerd. Trainer Danny Buijs mist ook de ervaren linksback Bart van Hintum.

Buijs is lovend over Ajax, maar hij legt zich niet bij voorbaat neer bij de suprematie van de Amsterdammers. “Er bestaat niet zoiets als het perfecte systeem om Ajax te bestrijden, want zij hebben de kwaliteit om overal snel een antwoord op te vinden. Als wij fouten maken, dan zal dat keihard afgestraft worden. Maar als je vraagt: ben je op voorhand tevreden met een kleine nederlaag? Dan zeg ik nee. Dat zit niet in mijn dna.”

Meer over