De Voorpret

Tegen Tsjechië ligt vooral onderschatting op de loer voor Oranje

Het EK biedt tal van wedstrijden om je op te verheugen. Zondagavond: Nederland-Tsjechië, Puskás Arena, Boedapest, aftrap 18.00 uur.

Maarten Moll
Patrik Schick (Tsjechië) na zijn eerste doelpunt tegen Schotland. Beeld UEFA via Getty Images
Patrik Schick (Tsjechië) na zijn eerste doelpunt tegen Schotland.Beeld UEFA via Getty Images

Hoe goed kennen de teams elkaar?

Elf keer troffen de twee landen elkaar sinds de scheiding van Tsjechië en Slowakije in 1993. Nederland won drie duels, drie bleven onbeslist en Tsjechië won er vijf, waaronder de laatste twee uit die rampzalige kwalificatiereeks voor het EK van 2016. Nemen we ook de tien duels met Tsjechoslowakije mee, dan slaat de balans nog steeds negatief uit: drie gewonnen, één gelijk, zes verloren. De eerste Nederland-Tsjechoslowakije eindigde in een 8-1 overwinning, in 1927, met drie doelpunten van Leo Gehring, die voetbalde bij TSV Longa: Tilburgsche Sport Vereeniging Lichaams Ontwikkeling Na Geestes Arbeid. De eerste Nederland-Tsjechië eindigde in 0-0.

Welk van de twee landen heeft de rijkste (EK-)historie?

Tsja. Als we de historie van voetballand Tsjechoslowakije meewegen, scheelt het niet veel. Beide landen werden een keer Europees kampioen, Tsjechoslowakije in 1976, Nederland in 1988. Oranje wist drie keer de WK-finale niet te winnen (1974, 1978, 2010), Tsjechoslowakije verloor twee keer een finale (1934, 1962). En Tsjechië verloor de EK-finale van 1996. En welk doelpunt was mooier? De ‘Panenka’ waarmee Antonín Panenka in 1976 in de beslissende strafschoppenserie de West-Duitse doelman Sepp Maier verraste, of de goal van Van Basten, waarmee hij in 1988 Sovjetkeeper Rinat Dasajev verschalkte?

Op wie moeten we ons geld zetten?

Op Nederland. Als de gevaarlijkste Tsjech, spits Patrik Schick (Bayer Leverkusen), die van dat prachtige doelpunt tegen Schotland, tenminste in bedwang kan worden gehouden. Depay en Malen tegen Celustka en Kalas? (Wie en wie?) En als de spelers van het Nederlands elftal er niet te lichtzinnig over denken. Want het is al te proeven in het land; we zitten al in de halve finale. Als dat maar goed gaat... (zie hieronder over de wedstrijd Nederland-Tsjechoslowakije uit 1976).

Welke spelers moeten we in de gaten houden?

Depay en Malen dus. En Adam Hlozek, als de Tsjechische coach Silhavy het aandurft om hem een basisplaats te geven. De 18-jarige spits van Sparta Praag geldt als de grootste belofte sinds Tomás Rosicky. Hij viel drie keer in, maar kon nog geen potten breken. Nog één ding: Stekelenburg! Niet te ver voor je doel gaan staan met die Schick in de buurt.

Welke wond moet niet worden opengereten in de aanloop naar dit duel?

Wonden, zullen we maar zeggen. Allereerst het EK van 1976. Nederland speelde de halve finale tegen Tsjechoslowakije. Een formaliteit. Even winnen van elf nietszeggende Oostblokkers om dan in de finale revanche te nemen op West-Duitsland voor de verloren WK-finale van 1974. In de stromende regen van Zagreb kwam Nederland er door hooghartige onderschatting niet aan te pas. Rood voor Neeskens en Van Hanegem, 3-1 verlies na verlenging. Cruijff kon het niet brengen – en bracht het ook niet op om zich om te kleden voor de troostfinale. En moeten we het nog hebben over de wissel van Robben in de wedstrijd tegen Tsjechië op het EK van 2004?

Meer over