De Voorpret

Tegen Oekraïne hopen de Engelsen dat het niet op strafschoppen uitdraait

Het EK biedt tal van wedstrijden om je op te verheugen. Zaterdagavond: Oekraïne-Engeland, Stadio Olimpico te Rome, aftrap 21.00 uur.

Maarten Moll
De Engelse Harry Kane scoorde zijn eerste doelpunt in de wedstrijd tegen Duitsland. Is hij nu eindelijk 'los'? Beeld AFP
De Engelse Harry Kane scoorde zijn eerste doelpunt in de wedstrijd tegen Duitsland. Is hij nu eindelijk 'los'?Beeld AFP

Hoe goed kennen de teams elkaar?

Ze speelden pas zeven keer tegen elkaar. De laatste ontmoeting was op 13 september 2013, toen werd het 0-0 in Kiev. Engeland won vier keer, Oekraïne één keer, twee keer werd het een gelijkspel.

Welk van de twee landen heeft de rijkste (EK-)historie?

Engeland. Oekraïne nam één keer deel aan een WK, in 2006 (uitgeschakeld in de kwartfinale), en twee keer aan een EK, in 2012 en 2016 (groepsfase niet overleefd). En die ene titel van Engeland in 1966 is nu wel heel erg verbleekt. Het speelde sinds die wereldtitel negen EK’s en tien WK’s; slechts vier keer werd de halve finale bereikt. Twee daarvan, WK 1990 en EK 1996, werden van de Duitsers verloren, na strafschoppen.

Op wie moeten we ons geld zetten?

Je zou zeggen Engeland, maar Engeland faalt nogal eens als de druk te hoog is – en die druk is altijd hoog, want Engeland wordt, maar alleen in Engeland, al sinds de bal werd uitgevonden, beschouwd als het beste voetballand ter wereld. Aan de eerste drie WK’s nam het niet eens deel. Die wereldcup was voor ‘the best of the rest’. Toen Engeland dan eindelijk op een WK aantrad, in 1950 in Brazilië, ging het gruwelijk mis. Het werd het 0-1 tegen dreumes Verenigde Staten, waardoor de finalepoule niet werd gehaald. De Engelsen die in eigen land bij de telegraafkantoren op de uitslag wachtten, dachten dat de telegrafist in Brazilië een vergissing had gemaakt, Engeland zou toch wel met 10-1 hebben gewonnen? Daar komt nog bij dat Engeland zaterdagavond voor het eerst dit EK niet op Wembley speelt. Misschien is dat de kans voor Oekraïne, zij zijn al verder gekomen dan gedacht en hebben niets te verliezen.

Welke spelers moeten we in de gaten houden?

Harry Kane heeft eindelijk een doelpunt gemaakt, tegen Duitsland. Is hij nu ‘los’? Raheem Sterling blijft ook maar scoren. En zou Jack ‘wat zal ik nu eens met mijn haar doen’ Grealish weer een keer in de basis staan? Bij Oekraïne is het duo Jaremtsjoek-Jarmolenko succesvol. Dat zijn van die geniepige sluipschutters, die al puffend en kreunend heel goed kunnen acteren alsof er niets meer van ze te verwachten valt. En dan toeslaan. De Engelsen zijn gewaarschuwd.

Welke wond moet niet worden opengereten in de aanloop naar dit duel?

De strafschoppenseries van de Engelsen. Die twee tegen Duitsland leidden tot een nationaal trauma (zie ook Nederland). Op grote toernooien (EK, WK, Nations League) begon Engeland negen keer aan een strafschoppenserie, zes gingen er verloren. De laatste twee, op het WK van 2018 tegen Colombia en die om de derde plaats in de Nations League in 2019 tegen Zwitserland, werden zowaar gewonnen. Dat geeft weer hoop als het zaterdagavond op strafschoppen mocht uitdraaien. Oekraïne was bij maar één serie betrokken, maar won die wel: in 2006, van Zwitserland.

Meer over