Update

Team USA te hoog gegrepen voor Oranje volleybalsters

De Nederlandse volleybalsters hebben op de derde dag van het WK in Italië de eerste nederlaag geleden. Team USA, een medaillekandidaat, bleek nog te hoog gegrepen voor het verjongde Oranje van bondscoach Gido Vermeulen: 0-3 (27-29 21-25 18-25). Na de twee zeges was de landing hard, harder dan verwacht.

null Beeld Pro Shots
Beeld Pro Shots

Nederland kon aanklampen, meer niet. Alleen in de eerste set was er uitzicht op een stunt. De Amerikaanse coach Karch Kiraly, als speler een volleyballegende zowel in de zaal als op het strand, kon tevreden toezien hoe zijn vrouwenploeg op de juiste momenten profiteerde van de grotere routine. Dat uitte zich in veel meer stabiliteit, zowel aanvallend als verdedigend en zeker ook serverend.

Vermeulen begon met zijn vertrouwde basisformatie, met daarin opnieuw een aanvallende hoofdrol voor Celeste Plak. De 18-jarige Noord-Hollandse was met 16 punten topscoorster, maar werd door de Amerikaansen ook op haar tekortkomingen gewezen. De verwerking van de opslag, noodzakelijk als passer-loopster, laat nog te wensen over. Ze weet dat en heeft beloofd daar straks bij haar club in Italië aan te gaan werken.

Haar smashes maakten echter andermaal grote indruk. Met Anne Buijs zorgde Plak voor het grootste deel van de productie. Na de gemiste kans in de eerste set, verdween de overtuiging langzaam maar zeker uit het Nederlandse spel. In het nabije verleden waren vechtlust en wissels - Manon Flier met spelverdeelster Laura Dijkema en Quinta Steenbergen bijvoorbeeld - nog weleens de oplossing, maar dat was tegen opponenten van veel minder kaliber. Nu bogen de hoofden deemoedig.

Vermeulen: We hadden eerste set moeten pakken

Gido Vermeulen wilde niets afdoen aan de nederlaag tegen de Verenigde Staten (0-3), maar vond na afloop wel dat zijn volleybalsters zich tekort hadden gedaan. 'Ik vind dat we de eerste set hadden moeten pakken. Op dat moment hebben we een kans laten liggen', zei de bondscoach enigszins geïrriteerd.

Daarna kwam het onervaren Oranje er eigenlijk niet meer aan te pas tegen de medaillekandidaat. 'Zij speelden erg snel en hun blok was goed georganiseerd. Omdat ze ook met hun service druk bleven leveren, konden we ons midden niet genoeg aanspelen', moest hij concluderen.

Meer over