PlusAchtergrond

Tadic is niet de eerste profvoetballer die ten prooi valt aan overvallers

De verijdelde overval op Ajaxspeler Dusan Tadic eind juli staat niet op zichzelf. Al eerder had een zogenoemde Rolexbende hem en andere voetballers in het vizier. Ook in andere landen hebben professionele bendes het gemunt op profvoetballers.

Jesper Roele
Voetballer Dusan Tadic (33) werd in de nacht van 27 op 28 juli vlak bij zijn huis opgewacht door twee overvallers.  Beeld Pro Shots / Stefan Koops
Voetballer Dusan Tadic (33) werd in de nacht van 27 op 28 juli vlak bij zijn huis opgewacht door twee overvallers.Beeld Pro Shots / Stefan Koops

De Argentijn Ángel Di María, sterspeler van voetbalclub Paris Saint-Germain, had in maart 2021 geen flauw idee waarom hij gewisseld werd. Zijn team had het lastig in de competitiewedstrijd tegen Nantes en moest winnen om in het spoor van koploper Lille te blijven. Maar toen hij het veld verliet pakte trainer Mauricio Pochettino hem vast en fluisterde hem iets in het oor.

Direct daarna verdween Di María in de catacomben en verliet hij in allerijl het stadion. Zijn gezin was overvallen en zijn vrouw had de club daarvan op de hoogte gesteld. Achter de schermen werd besloten hem te wisselen en hem direct naar zijn vrouw en kinderen te brengen.

Na de wedstrijd bleek dat ook de ouders van zijn Braziliaanse teamgenoot Marquinhos thuis waren beroofd. Bij Di María werden juwelen en horloges ter waarde van 500.000 euro gestolen. Bij de ouders van Marquinhos waren ‘slechts’ enkele duizenden euro’s ontvreemd.

De overval op het gezin van Di María doet denken aan die op de familie van Eran Zahavi, vorig jaar in Buitenveldert. Terwijl de speler onderweg was naar een wedstrijd, werd zijn gezin thuis door overvallers vastgebonden. Die gingen er vervolgens vandoor met persoonlijke eigendommen, waaronder drie Rolex­horloges.

Panic rooms

In Engeland hebben professionele bendes het al langer voorzien op profvoetballers die duizelingwekkende bedragen verdienen en niet schromen om op sociale media te tonen wat ze daarvan kopen. Auto’s, villa’s en dure horloges, ze pronken er maar al te graag mee. Onder anderen bij Riyad Mahrez van Manchester City, Dele Alli van Tottenham Hotspur en Robin Olsen van Everton zijn voor honderdduizenden euro’s aan spullen gestolen terwijl zij een wedstrijd moesten spelen.

Steeds meer spelers uit de Premier League nemen daarom maatregelen: van honden, privébeveiligers tot panic rooms om in te kunnen schuilen bij een overval. “Het is een probleem voor voetballers omdat iedereen weet waar ze zullen zijn,” zei Paul Weldon, directeur van een bedrijf dat panic rooms in huizen aanlegt, vorig jaar tegen het Amerikaanse dagblad The New York Times. Bij veel voetballers ziet hij naast een sauna, zwembad, garage en bowlingbaan daarom ook deze ‘schuilkamers’ steeds vaker op het verlanglijstje staan.

Het probleem dat Weldon aanstipte, speelt ook elders. In 2019 werd in Madrid een Albanese bende opgepakt die het had voorzien op de huizen van spelers van Real en Atlético Madrid. Van Atléticospeler Thomas Partey werd later bij verdachten een medaille teruggevonden die hij had ontvangen voor de tweede plaats in de Champions League.

De poging tot overval op Tadic van enkele weken geleden roept die op Arsenal­speler Gabriel van eind vorig jaar in herinnering. Hij werd thuis in zijn garage aangevallen door twee mannen met een honkbalknuppel. Een worsteling volgde, waarna de overvallers ervandoor gingen. Een van de twee daders werd naderhand gearresteerd (en veroordeeld) doordat hij bij zijn vlucht een pet met zijn dna erop verloor.

Populaire roversbuit

Tadic wist dat hij al langer op de radar stond van criminelen die het vooral op zijn horloges voorzien zouden hebben. Een Rolexbende uit Amsterdam had hem in 2018 al in het vizier, bleek tijdens een rechtszaak in september 2020. Andere slachtoffers die door de bende met veel geweld van hun dure horloge werden beroofd, waren onder anderen Robert Moszkowicz en Estelle Cruijff.

Een Rolex is al jaren een populaire roversbuit. “Niemand heeft meer contant geld in huis of op zak. Het heeft voor criminelen geen zin een bank of een tankstation te beroven, mensen met horloges wel,” vertelde een Amsterdamse horlogehandelaar al eens aan Het Parool. Begin juli kreeg een gast van restaurant Ferilli’s in de Beethovenstraat nog een pistool op het hoofd vanwege zijn dure horloge. Horlogeliefhebbers bekenden daarop steeds vaker hun dure horloge thuis te laten als ze de deur uitgaan.

Of de overvallers die Tadic probeerden te beroven het op zijn horloge hadden gemunt, kan de Amsterdamse politie niet zeggen. Sinds bekend werd dat een bende het al eerder op Tadic gemunt had, heeft hij nog verschillende keren ­foto’s op Instagram geplaatst waarop hij een duur horloge draagt. Ajax plaatste woensdag ook een foto van de aanvaller op Instagram. Zonder horloge, maar met aanvoerdersband.