PlusHet Rapport

Tadić is doelmatig op links tegen Heerenveen

Het Parool geeft alle spelers van Ajax en de tegenstander na de wedstrijd een beoordeling. En wie of wat viel het meest op tijdens Ajax-Heerenveen (5-1)?

Dick Sintenie
Tadić scoort het tweede doelpunt. Beeld BSR Agency
Tadić scoort het tweede doelpunt.Beeld BSR Agency

Erik ten Hag hield zoals verwacht vast aan Dusan Tadić als linksbuiten. Dat betaalde zich uit. De Serviër was bij drie doelpunten direct betrokken.

Waarom ziet Ten Hag geen centrumspits in Tadić?

Dat ziet hij wel. Grote kans dat Tadic woensdag tegen Liverpool in de punt van de aanval staat. Ajax zal vaker onder druk komen in zo’n topwedstrijd in de Champions League. Dan ontstaat ruimte voor de tegenaanval. Tadić heeft bewezen in zulke wedstrijden als aanspeelpunt van grote waarde te zijn voor Ajax.

Maar die rol kan hij niet vervullen tegen Heerenveen?

Dat kan wel, maar het is veel lastiger. Tegen een overmacht aan verdedigers wordt van de spits vooral loop- en sloopwerk geëist rond de zestienmeterlijn. Rammen, beuken, de laatste linie uit elkaar trekken, ruimte maken voor anderen. De sterke Afrikaan Lassina Traoré nam die fysiek zware klus voor zijn rekening.

En Tadić profiteerde daar optimaal van?

Hij komt op links vaker in een één-tegen-éénsituatie met zijn directe tegenstander. Na vier minuten was het al raak. Tadic trok van de linkerflank naar binnen en krulde bal met rechts fraai in de verre hoek. De 2-0 maakte hij uit een penalty, nadat Sherel Floranus een voorzet van Tadić op zijn arm had gekregen. Ook bij de 3-0 was de aanvoerder betrokken. Hij zette de aanval op waaruit Mohammed Kudus scoorde.

Kudus had een basisplaats?

Ja, Ten Hag liet Zakaria Labyad en Quincy Promes uit zijn basiselftal. Ook Edson Álvarez was zijn plek verloren na de 1-0 nederlaag tegen FC Groningen. Davy Klaassen en Kudus gaven het middenveld van Ajax een goede impuls. Klaassen tekende ook voor de vierde treffer van Ajax (penalty). David Neres begon als rechtsbuiten, landgenoot Antony kreeg even rust. Hij viel na een uur in voor Tadić en maakte een prachtig doelpunt.

Wat betekent dat?

Dat Ten Hag woensdagavond tegen Liverpool misschien wel met de twee snelle Brazilianen op de vleugel wil beginnen. Met Tadić in de spits.

Ajax

André Onana 7

Noussair Mazraoui 6

Perr Schuurs 7

Daley Blind 7

Nicolás Tagliafico 6

Davy Klaassen 7

Ryan Gravenberch 7

Mohammed Kudus 7

David Neres 6

Lassina Traoré 6

Dusan Tadic 8

Wissels

Sean Klaiber (6) voor Noussair Mazraoui (’61)

Antony (8) voor Dusan Tadic (’61)

Quincy Promes (-) voor David Neres (’79)

Lisandro Martínez (-) voor Daley Blind (’81)

Klaas-Jan Huntelaar (-) voor Lassina Traoré (’81)

SC Heerenveen

Erwin Mulder 6

Sherel Floranus 5

Jan Paul van Hecke 6

Rodney Kongolo 6

Ibrahim Dresevic 6

Lucas Woudenberg 5

Oliver Batista Meier 5

Joey Veerman 7

Mitchell van Bergen 6

Henk Veerman 6

Pawel Bochniewicz 5

Wissels:

Benjamin Nygren (5) voor Oliver Batista Meier (’46)

Sieben Dewaele (-) Voor Rodney Kongolo (’81)

Meer over