Tadesse wint Dam tot Damloop

ZAANDAM - Zersenay Tadesse heeft de 23e Dam tot Damloop gewonnen. De wereldkampioen cross en halve marathon uit Eritrea liep de tien Engelse mijlen tussen Amsterdam en Zaandam in een tijd van 45 minuten en 51 seconden.Tadesse kwam solo over de finish. De Kenianen Bernard Kipyego en James Rotich arriveerden als tweede (46.20) en derde (46.49). Kamiel Maase eindigde als beste Nederlander op de vijfde plaats in 47.10.

De Ethiopische Belaynesh Fikadu zegevierde bij de vrouwen in 52.57. Hilda Kibet, nu nog Keniaanse maar bijna in bezit van een Nederlands paspoort, werd tweede in 53.26. Merel de Knegt kwam nu als beste Nederlandse binnen op de negende plaats in 57.49.

Tadesse was vooraf de onbetwiste favoriet voor de eindzege. Hij was ook de enige topper met mondiale faam in de wedstrijd. Al in 2004 behaalde de 25-jarige Afrikaan olympisch brons, vorig jaar veroverde hij de wereldtitel op de halve marathon en afgelopen winter troefde hij de Ethiopiër Kenenisa Bekele af in het WK veldlopen.

De Eritreër liet eerst Luc Krotwaar uitrazen. De 39-jarige marathonloper uit Eindhoven nam verrassend de leiding na de start en maakte ruim 3 kilometer het tempo. Daarna nam Tadesse het heft in handen. Soeverein liep hij naar de winst, maar hij bleef wel ruim een minuut boven het parkoersrecord van Paul Koech uit 1997 (44.45).

Maase liep een sterke wedstrijd. Hij kon evenals begin deze maand in de Tilburg Ten Miles mee in het spoor van de snelle Afrikanen. Hij hield de tweede Nederlander Michel Butter, die als twaalfde finishte, ruim anderhalve minuut achter zich.

Tadesse won ook 'de wedstrijd in de wedstrijd'. Al na dertien kilometer passeerde hij Fikadu, op dat moment de eerste vrouw in de race. De vrouwen waren 5 minuten en 46 seconden eerder gestart. Hiermee verdiende Tadesse nog een extra premie van 5000 euro. (ANP)

Klik hier voor de foto's van de DAM TOT DAMLOOP 2007

© Het Parool, 23-09-2007

Meer over