PlusInterview

Sven Kramer: ‘De gedachte is nu: hoe houd ik de boel heel?’

Schaatser Sven Kramer van Team Jumbo-Visma blikt vooruit op de NK afstanden in Thialf, Heerenveen.  Beeld ANP/Vincent Jannink
Schaatser Sven Kramer van Team Jumbo-Visma blikt vooruit op de NK afstanden in Thialf, Heerenveen.Beeld ANP/Vincent Jannink

Twee weken voor de belangrijke NK afstanden vertelt Sven Kramer over zijn fysieke problemen met zijn rug, zijn daardoor teleurstellende voorseizoen en het komende toernooi. ‘Ik ga er het beste van maken.’

Kick Hommes

Kramer (33) zit er relaxed bij in het Van der Valk-hotel in Wolvega, het traditionele verblijfsoord van zijn ploeg voorafgaand aan een toernooi in Thialf. Ietwat onderuitgezakt, terwijl hij wacht tot zijn teamgenoten klaar zijn met hun interviews. Als hij eenmaal in de juiste stoel zit, rechtop, gaat het over de periode sinds 15 november, toen hij tijdens de wereldbekerwedstrijd in Minsk een van zijn slechtste 5 kilometers uit zijn carrière reed. Dertiende werd hij, nooit eindigde hij lager in wereldbekerverband.

Het was de rug, wederom de rug. Hij tobt er al zeker twee jaar mee. Het belemmert hem in de schaatsslag. Kramer houdt zich vast aan vorig jaar, toen hij de eerste maanden van het seizoen eveneens niet in vorm was. Tussen kerst en oud en nieuw wist hij zich te herpakken en zich te plaatsen voor de belangrijkste toernooien van het jaar.

Startbewijzen

Een voorseizoen overslaan is mentaal niet eenvoudig, maar zoals door hem bewezen niet onoverkomelijk. Uiteindelijk gaat het om 27 tot 29 december, de NK afstanden in Heerenveen, als de plekken voor het EK en WK afstanden worden verdeeld, evenals de startbewijzen voor de WK allround. Kramer ging ter voorbereiding naar de buitenbaan in het Italiaanse Collalbo. In de sneeuw leidde hij het treintje van de allroundschaatsers die niet op de wereldbekers actief waren.

Dat ging redelijk. Kramer is niet pijnvrij. De periodes waarin het goed gaat worden bovendien korter, analyseerde coach Jac Orie in Wolvega. Er zit ‘krimp’ in die momenten. Optimisme was er in de zomer, toen Kramer zich wel heel fit voelde. Alleen werd hij in Inzell aangereden. Weg goede gevoel, meteen weer terug in de voor hem hemeltergende herstelfase.

Operatie

Zijn fysiek baart wel zorgen, aldus Orie. Vaak wordt voor Kramer de training aangepast. De rugklachten zijn leidend. Soms kan hij een half uur schaatsen, soms een kwartier, soms kan hij volledig meedoen.

Kramer wil zich nog één keer opladen voor de Olympische Spelen, die van Peking in 2022. De kans is groot dat tussen nu en dat moment wel een medische ingreep wacht. Dat zou een mogelijke oplossing zijn van de hernia­klachten waarmee hij al jaren tobt. “Het ligt niet in de lijn der verwachting dat het snel veel beter wordt. Dus dan kom je waarschijnlijk uit bij een operatie.”

Maar eerst dit seizoen, dat al mislukt is bij een slecht resultaat op de 5 kilometer en de 1500 meter over twee weken. Een eerste test volgt vrijdag, als hij een oefenwedstrijd rijdt over 3 kilometer. Voluit, is het plan.

Het gaat voor Kramer nu steeds over zijn rug. “Mijn instelling was: hoe ga ik winnen. De gedachte is nu: hoe houd ik de boel heel? Ik word gedwongen tot een heel andere mindset.”

Meer over