PlusAchtergrond

Stoelendans dreigt in het schaatsen

De onrust groeit in het schaatsen. Kjeld Nuis maakte woensdag bekend zijn contract bij Jumbo-Visma in te leveren en over te stappen naar ­Reggeborgh. Jumbo-Visma aast nu op Kai Verbij en Dai Dai Ntab.

Lisette van der Geest
Kjeld Nuis, hier tijdens het NK sprint in januari.  Beeld ANP
Kjeld Nuis, hier tijdens het NK sprint in januari.Beeld ANP

Er is maar één dominosteentje nodig en alles kan opeens in beweging komen. De ploeg Reggeborgh maakte gisteren bekend dat meervoudig olympisch kampioen Kjeld Nuis een driejarig contract heeft getekend. De overstap is opmerkelijk, want Nuis beschikte over een lopend contract tot 2023 bij Jumbo-Visma. Zijn vertrek kan zomaar het begin zijn van een stoelendans op de langebaan.

De Nederlands schaatswereld is doorgaans rustig. Het aantal commerciële ploegen is klein, dus de mogelijkheden voor veranderingen zijn beperkt en boegbeelden liggen vaak voor langere tijd vast. Zo ook Reggeborghrijders Kai Verbij, wereldkampioen op de 1000 meter in 2019, en Dai Dai Ntab, de snelste Nederlander van afgelopen seizoen op de 500 meter.

Verandering is prima

Ondanks hun lopende contract hebben ook Verbij en Ntab inmiddels een aanbieding van Jumbo-Visma ter overweging, waardoor het schaatslandschap de komende weken flink kan veranderen.

Dat is opmerkelijk, want lopende contracten worden vrijwel nooit verbroken. Nuis liet afgelopen oktober zijn contract zelfs openbreken om voor langere periode bij te tekenen. Anderzijds is het moment ideaal: twee jaar voor de Olympische Spelen van Peking, het evenement waar iedereen wil pieken.

Verandering van team en gewenning aan een nieuwe trainingsaanpak kan in deze fase van de olympische cyclus nog prima. Korter voor de Spelen is het risico groter.

Flinke investering

Jumbo-Visma, waar Sven Kramer onlangs wel verlengde, is al jaren de grootste schaatsploeg, maar Reggeborgh investeert flink en heeft ­onlangs Ireen Wüst en sprinttalent Femke Kok vastgelegd. Daar staat het afscheid van wereldkampioene Jutta Leerdam en Koen Verweij tegenover. Voor Leerdam lijkt Jumbo-Visma nu de enige logische optie.

Nuis traint graag met ploeggenoten die sneller zijn in de eerste meters, om zo het gat met de Rus Pavel Koelizjnikov te kunnen dichten op de 1000 meter. Mochten Verbij en Ntab nu bij Reggeborgh vertrekken, dan blijft daar alleen nog 500-meterspecialist ­Ronald Mulder als wereldtopper over.

Meer over