Sterk Nederlands topveld op Amsterdam marathon

Hugo van den Broek besloot zelfs zijn ticket voor het WK atletiek in Berlijn te laten schieten, om in Amsterdam te kunnen strijden om de Nederlandse titel. Foto ANP Beeld
Hugo van den Broek besloot zelfs zijn ticket voor het WK atletiek in Berlijn te laten schieten, om in Amsterdam te kunnen strijden om de Nederlandse titel. Foto ANP

AMSTERDAM - Het duurt nog even, maar op 18 oktober staat vrijwel de gehele Nederlandse marathontop aan de start van de Amsterdam Marathon. Martin Lauret, Koen Raymaekers, Sander Schutgens, Luc Krotwaar, Marco Gielen en de debuterende Patrick Stitzinger binden de strijd aan met Hugo van den Broek. De lopers willen op het snelle parkoers in Amsterdam deelname afdwingen voor een marathonteam bij het Europees kampioenschap atletiek dat in 2010 in Barcelona plaatsvindt.

Toploper Hugo van den Broek besloot zelfs zijn ticket voor het wereldkampioenschap atletiek in Berlijn te laten schieten, om in Amsterdam te kunnen strijden om de Nederlandse titel. Om diezelfde reden heeft ook Hilda Kibet gekozen voor Amsterdam. Zij was gekwalificeerd voor de 10.000 meter op het WK in Berlijn, maar wil zich concentreren op een goede marathon. Het Nederlands record op de marathon is in 2007 in Amsterdam gevestigd door de inmiddels met de wedstrijdatletiek gestopte Kamiel Maase. Het staat op 2 uur, 8 minuten en 21 seconden.

Martin Lauret maakte vorig jaar indruk door in tropische omstandigheden op de marathon van Chicago vijfde te worden in een tijd van 2.15,10 uur. De deels in Kenia wonende Koen Raymaekers heeft een persoonlijk record van 2.13,02 uur. Sinds eind vorig jaar traint de atleet uit Cothen bij Gerard van Lent, die ook de begeleider is van Hugo van den Broek en Hilda Kibet. Luc Krotwaar (41 inmiddels) wil in Amsterdam zijn achtste nationale titel op de klassieke afstand behalen. Hij heeft een snelste tijd staan van 2.10,13 uur. Limburger Sander Schutgens (Belfeld) haalde samen met Maase, Van den Broek en Krotwaar een bronzen teammedaille op het EK van 2006 in Göteborg. Hij heeft een persoonlijk record van 2.16,23. Zijn provinciegenoten Marco Gielen (persoonlijk record 2.17,11 uit 1997) en debutant Patrick Stitzinger (beste tijd van 1.02.43uur op de halve marathon) completeren het Nederlandse topveld bij de mannen. (GPD)

Meer over