Stefan Groothuis stopt met schaatsen

Stefan Groothuis stopt met schaatsen. De 34-jarige schaatser van Team Beslist.nl maakte dat bekend op een persconferentie in Wolvega. Zijn sportief hoogtepunt was de gouden plak tijdens de Olympische Spelen in Sotsji.

Thomas Sijtsma
Stefan viert zijn olympische titel in Sotsji, samen met zijn coach Jac Orie. Beeld anp
Stefan viert zijn olympische titel in Sotsji, samen met zijn coach Jac Orie.Beeld anp

Groothuis, specialist op de 1000 meter, haalde in 2014 Olympisch goud op deze afstand in Sotsji. In 2012 werd hij wereldkampioen sprint en ook wereldkampioen op de kilometer. Het wereldkampioenschap sprint behaalde hij met een recordaantal punten. Dat record is nog steeds in zijn bezit.

De sprinter uit Wierden brak op relatief late leeftijd door. In december 2005 werd hij Nederlands kampioen en maakte hij een paar maanden later zijn debuut op de Olympische Spelen. Met een teleurstellende achtste plek nam hij afscheid van de olympiade in Turijn.

In de twee winters die volgden, kon Groothuis de lijn niet doortrekken. Blessureleed was daar mede debet aan. Oktober 2007 scheurde hij zijn achillespees voor de helft af. De rechterschaats belandde in zijn linkerachillespees. Een jaar later maakte hij pas zijn comeback.

Wéér niet
De vijfvoudig Nederlands kampioen sprint greep in Vancouver opnieuw net naast een olympische medaille. Een flinke teleurstelling voor de inwoner van Overijssel. Ook het seizoen 2010/2011 was weer nét niet. Een inktzwarte periode brak aan.

In de zomer van 2011 worstelde Groothuis met zichzelf. De WK afstanden in Inzell waren verprutst, de schaatser had de grote verwachtingen weer eens niet waargemaakt. Van zijn spaargeld had hij een veel te duur huis gekocht. En dan zag hij ook nog op tegen zijn aanstaande vaderschap.

"Of ik dichtbij zelfmoord was? Daar ben ik denk ik best wel dichtbij geweest. Dat is best wel shocking om te zeggen. Iedereen kan in zichzelf hel in zijn hoofd creëren, wanneer hij dat soort gedachten krijgt. Alles is dan zwart. Pikzwart. Alles kon me gestolen worden."

Bokito
Zijn vrouw Esther en de psychiater trokken hem uit het dal. Groothuis stond op en werd prompt wereldkampioen sprint. Gezien de verschrikkelijke zomer een prestatie waar de hele schaatswereld een diepe buiging maakte. Bokito, de bijnaam die hij kreeg vanwege zijn enorme spierkracht, was terug aan de top.

De apotheose van zijn schaatscarrière vond plaats in het Russische Sotsji. Groothuis, de schaatser bij wie het zo vaak net niet was, stond ein-de-lijk op de hoogste trede tijdens de Olympische Spelen. Met 1.08,39 verwees hij op de 1000 meter Denny Morrison en Michel Mulder naar de 2de en 3de plaats op het ereschavot.

De laatste twee schaatsseizoenen wist Groothuis deze prestaties niet meer te evenaren. Op de leeftijd van 34 jaar oud vindt hij het mooi geweest.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld pro shots
Beeld pro shots
Meer over