Rondje langs de velden

Steeds meer corona-afgelastingen in Amsterdam amateurvoetbal

Meerdere Amsterdamse amateurclubs konden dit weekeinde door coronabesmettingen niet spelen. Zo werden wedstrijden van AFC, De Dijk en OFC afgelast. WV-HEDW kwam wel in actie en won met liefst 9-0 van Monnickendam. Dat en meer in het wekelijkse rondje langs de velden.

Curt Simons
Amsterdam tegen Pinoke: Amstelveen Tulp Hoofdklasse. Beeld BSR Agency
Amsterdam tegen Pinoke: Amstelveen Tulp Hoofdklasse.Beeld BSR Agency

Amateurvoetbal

Meerdere Amsterdamse amateurclubs konden dit weekeinde door coronabesmettingen niet spelen. De wedstrijd in de tweede divisie tussen TEC tegen AFC werd afgelast door een coronageval bij de club uit Tiel. In de zondag derde divisie hoefde OFC uit Oostzaan niet af te reizen voor het duel met DEM, omdat er meerdere coronabesmettingen bij de Haarlemse club zijn.

De wedstrijd van de zondag 1 van De Dijk, dat in de zaterdag hoofdklasse B speelt, bij HZVV werd ook afgelast. Dit omdat vier mensen uit de selectie van de club uit Amsterdam-Noord in afwachting zijn van de uitslag van een coronatest. Ongeacht de uitkomst daarvan zal het elftal van De Dijk ook volgend weekeinde niet spelen tegen Volendam. Die club heeft besloten vanwege de vele coronabesmettingen in het dorp in elk geval twee weken niet te voetballen.

Ook de zaterdag 1 van De Dijk kwam niet in actie in de zaterdag derde klasse B, omdat bij tegenstander Blauw-Wit een coronabesmetting is vastgesteld. In dezelfde klasse ging ook Kadoelen tegen AH’78 niet door. HBOK kon in de zaterdag tweede klasse thuisblijven. Tegenstander FC Zaandam besloot alle thuiswedstrijden te schrappen, omdat het volgens die vereniging onmogelijk is om je rond het voetbalveld aan de coronaregels te houden. De Germaan speelde in de zaterdag vierde klasse D niet tegen sv Hoofddorp, omdat bij de club uit Amsterdam Nieuw-West een coronabesmetting is. De KNVB wil, ondanks het toenemend aantal afgelastingen door corona, competities nog niet stil te leggen. De bond wacht in elk geval persconferentie van het kabinet dinsdag af voor er verder wordt gekeken naar maatregelen.

Gelukkig konden veel clubs wel voetballen. WV-HEDW had in de zaterdag eerste klasse een gemakkelijke middag tegen Monnickendam. Het werd in de stromende regen op sportpark Middenmeer liefst 9-0 voor de thuisploeg. Tim Correia maakte vier doelpunten, waaronder een zuivere hattrick. Mick van Moerkerk scoorde twee keer. De andere doelpunten waren van Joost Heij, Roy van Essen en Junior Tiller. In dezelfde klasse verloor de zaterdag 1 van AFC verrassend met 2-1 thuis van Nootdorp. Michael Mol maakte het doelpunt voor AFC, dat op de tweede plaats staat in de zaterdag eerste klasse A. WV-HDEW staat op de tiende plaats.

Ongeslagen

Swift is nog altijd zonder puntenverlies in de zaterdag hoofdklasse B. De thuiswedstrijd tegen het Friese Buitenpost werd met 6-0 gewonnen. Fidel Yilmaz maakte een zuivere hattrick. De andere doelpunten van Swift werden gemaakt door Daan Sutorius, Jelle Spanninga en een speler van Buitenpost. Swift staat op de tweede plaats in de zaterdag hoofdklasse B met twaalf punten uit vier wedstrijden en heeft een punt minder dan koploper Berkum. De laatstgenoemde ploeg heeft wel twee wedstrijden meer gespeeld.

JOS Watergraafsmeer heeft voor de tweede week op rij gewonnen in de zondag derde divisie. Door doelpunten van Richmond Bossman en Raven Bergwijn werd Westlandia met 2-1 verslagen. JOS klimt door de overwinning naar de tiende plaats op de ranglijst.

De amateurs van Ajax hebben in de zaterdag derde divisie de thuiswedstrijd tegen VVSB met 3-2 verloren. De ploeg van coach Detlef Le Grand liep vanaf het begin van de wedstrijd achter de feiten aan, want na achttien minuten stond VVSB met 2-0 voor. De amateurs van Ajax kwamen nog voor rust door een doelpunt van Romano de Jonge terug tot 2-1, maar in de tweede helft maakte VVSB de 3-1. De Jonge bracht uit een strafschop de spanning weer terug. De 3-3 bleef echter uit, ook omdat een doelpunt van Stefan Smal werd afgekeurd. Ajax staat na de nederlaag op de tiende plaats.

Basketbal

De basketballers van Apollo Amsterdam hebben ook de derde wedstrijd van het seizoen verloren. De thuiswedstrijd tegen Zwolle werd, na een 53-33 achterstand bij rust, met 90-66 verloren. Sergio de Randamie werd met veertien punten topscorer bij Apollo.

Handbal

De handbalsters van VOC kwamen zondag voor het eerst in actie nadat twee weken geleden de wedstrijd tegen Kwiek Raalte werd afgelast door een coronabesmetting in het team uit Amsterdam-Noord. De uitwedstrijd tegen Fortissimo werd met 30-21 gewonnen. VOC is na drie wedstrijden nog ongeslagen en gaat alleen aan de leiding in de vrouweneredivisie.

Hockey

De hockeyers van Pinoké hebben voor het eerst sinds 2014 de derby bij Amsterdam gewonnen. Het werd in het Wagenerstadion 3-1 voor de ploeg van coach Jesse Mahieu. Dennis Warmerdam, Alexander Hendrickx en Niklas Wellen maakten de doelpunten voor Pinoké. Tanguy Cosyns redde de eer voor Amsterdam.Justin Reid-Ross, Kenny Bain, Jelmer Siersema en Deegan Huisman bezorgden Hurley de 4-2 overwinning bij hekkensluiter Almere. Pinoké staat op de gedeelde vierde plaats in de mannenhoofdklasse, Amsterdam is zesde en Hurley staat op de tiende plaats.

Puntenverlies

De hockeysters van Amsterdam hebben voor het eerst dit seizoen punten verspeeld. Na zes overwinningen werd zondag met 2-2 gelijkgespeeld tegen SCHC. Fay van der Elst en Eva de Goede maakte de doelpunten voor Amsterdam, dat door het gelijkspel niet meer op de eerste plaats staat in de vrouweneredivisie. De achterstand op de nieuwe koploper Den Bosch is twee punten. Pinoké won door een doelpunt van Kelly Hoyng-Jonker met 1-0 bij HDM. Hurley haalde uit tegen hekkensluiter Victoria. Joelle Ketting (drie), Lieke van Wijk, Gitte Michels, Melissa Pieters en Roos Drost maakten in Rotterdam de doelpunten.

Honkbal

De honkballers van Amsterdam Pirates hebben de eerste wedstrijd in de Holland Series gewonnen. Neptunus Rotterdam werd op sportpark Ookmeer met 3-1 verslagen. Neptunus kwam in de eerste inning met 1-0 voor. Door een homerun van Kalian Sams kwam Pirates in de zesde inning op gelijke hoogte. De beslissing viel in de achtste inning. Door een wilde worp van Neptunus-werper Aaron de Groot en een tweehonkslag van Max Clarijs kwamen Sams en Kenny Berkenbosch over de thuisplaat voor de 3-1 overwinning. De tweede wedstrijd in de best-of-sevenserie is maandag in Rotterdam.

Meer over