Start Tour de France verschoven naar 29 augustus

De Tour de France begint dit seizoen op 29 augustus en duurt tot en met 20 september. Dat hebben de internationale wielerorganisatie UCI en Tour-organisator ASO besloten.

Het Parool
null Beeld AFP
Beeld AFP

De ronde zou eigenlijk twee maanden eerder op 27 juni beginnen, maar vanwege de coronacrisis mogen er geen grote evenementen in Frankrijk gehouden worden.

Het parkoers blijft hetzelfde. Er wordt gewoon gestart in Nice en de finish zal, zoals altijd, in Parijs zijn. Al lang werd gesproken over verplaatsing van de Tour. De Franse president Emmanuel Macron meldde op Tweede Paasdag dat vanwege het coronavirus grote publieksevenementen in zijn land pas op z’n vroegst half juli weer mogelijk zijn. Daarna moest de organisatie zich volop storten op verplaatsing, omdat Tourbaas Christian Prudhomme een Tour achter 'gesloten deuren’ uitsloot.

De Tour komt met zijn nieuwe data wel in het vaarwater van de WK wielrennen die op 20 september beginnen met de tijdrit en duren tot 27 september. Na dit WK vindt de Giro plaats, gevolgd door de Vuelta, zo meldt de UCI.

De UCI maakt ook bekend dat alle vijf Monumenten dit seizoen nog gehouden worden. Het gaat om Milaan - San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. Die data staan nog niet vast.

Vuelta

De Ronde van Spanje zou oorspronkelijk in augustus gehouden worden en zou starten in Utrecht, waarna de eerste drie etappes door Nederland zouden gaan. Wanneer de ronde nu precies gehouden wordt is nog onbekend, maar deze volgt pas ná de Giro, die na het WK wielrennen gepland staat.

Meer over