Update

Sprinter Matthews wint in het roze bergetappe Giro

Winnen in de roze trui, het was Michael Matthews donderdag gegeven. De zege waarmee de Australiër van Orica-GreenEdge zijn leidende positie in het klassement verstevigde, sneeuwde echter onder bij het leed dat een massale valpartij op zo'n 12 kilometer voor de streep veroorzaakte.

Redactie
null Beeld ap
Beeld ap

De Spanjaard Joaquim Rodriguez was het voornaamste slachtoffer, hij stapt vrijdag niet meer op. Daarnaast kunnen renners als Steven Kruijswijk en de Ier Nicholas Roche een streep zetten door een goed klassement.

Van de toppers deed Cadel Evans veruit de beste zaken. De oud-Tourwinnaar was de enige van de klassementsrenners die geen tijd verloor nadat een val op de door regen spekglad geworden wegen net voor de slotklim de eerste groep had verbrokkeld. Belkin-kopman Wilco Kelderman won de sprint van de eerste achtervolgende groep op 49 seconden van de ritwinnaar. In die groep reden ook de Colombianen Nairo Quintana en Rigoberto Uran, de laatste bijgestaan door zijn ploeggenoot Wout Poels.

Rodriguez finishte nog wel en verloor meer dan 7 minuten. Onderzoek in het ziekenhuis wees later uit dat hij twee ribben en een duim had gebroken. De Spanjaard moest zich daarom terugtrekken uit de strijd. Dat gold ook voor zijn teamgenoten Giampaolo Caruso en Angel Vicioso, die eveneens hard vielen.

'Het was een verschrikkelijke valpartij", vertelde Belkin-ploegleider Frans Maassen naderhand. 'Het was één grote bende en het leek erop dat ieder team wel een renner op de grond had liggen.' Kruijswijk moest net als ploeggenoot Rick Flens voor controle naar het ziekenhuis. Ook Kelderman viel in de wirwar van fietsen en coureurs, maar kon snel opstaan en zijn weg in het tweede peloton vervolgen. Maassen: 'Wilco wordt zevende en dat is gezien de omstandigheden heel erg goed. Maar buiten dat was dit geen fijne dag voor ons.'

Matthews, in 2011 prof geworden bij Rabobank, zag Evans in de slotfase het tempo hoog houden en profiteerde door zijn landgenoot er simpel uit te sprinten. De Belg Tim Wellens werd nog net voor Evans tweede. 'Op dit soort aankomsten is dit mijn beste overwinning ooit. En dat in de roze trui, het is een droom die uitkomt', jubelde de wereldkampioen bij de beloften van 2010 die bewees veel meer dan een sprinter te zijn. 'Ik heb altijd goed kunnen klimmen maar miste het vertrouwen om in dit soort aankomsten voor mijn kansen te gaan. Nu ik weet dat ik dit kan, worden mijn mogelijkheden, op het hooggebergte na, steeds ruimer.'

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over