Sport

MAARTEN MOLL

Er zijn van die dingen die het plezier in een roman danig kunnen vergallen. De bladzijden 94 tot en met 96 van Mannen onder elkaar van de Franse schrijver Jean-Paul Dubois bijvoorbeeld.

Daar ligt één van de hoofdpersonen op zijn hotelkamer in Canada naar een hockeywedstrijd te kijken. argwaan. Ze spelen in Canada vast hockey, maar het is onwaarschijnlijk dat er 's avonds op televisie een hockeywedstrijd wordt uitgezonden. Hier is een klassieke vertaalfout gemaakt. Hockey is vertaald als hockey. 'Ons' hockey heet in Noord-Amerika fieldhockey. Daar bedoelt men met hockey ijshockey.

Even verderop staat: 'Hij schrok op van het enthousiasme van de hockeycommentator op het moment van de gelijkmaker door een elftal waarvan de naam op het scherm was afgekort tot Cal, wat volgens hem wel Calgary moest zijn.' Nog meer argwaan.

Enthousiast hockeycommentaar duidt echt op ijshockey, de nationale sport van Canada. En ik heb de roman Hommes entre eux niet onder handbereik, maar het lijkt me sterk dat daar in het Frans het woord elftal staat. Bij ijshockey staan zes spelers per team op het ijs.
En dan staat er ook nog: '(...) precies op het moment dat Calgary weer een doelpunt maakte, gescoord door een spits met de naam Gudjönssen.' Een ijshockeyteam heeft geen spitsen, maar aanvallers.

Noem het pietluttigheden, maar waarom niet even wat research gepleegd? Dit getuigt van een denigrerende houding ten opzichte van sport in romans. Als die zo veel onzin oplevert, wordt het belachelijk.

Het gebeurt vaker. In vertaalde Amerikaanse romans komt nogal eens het woord voetbal voor. Ook dat is een klassieker, want in het origineel staat dan football, maar wordt American football bedoeld, een heel ander spel dan voetbal, dat in Noord-Amerika soccer heet.

Dat het ook goed kan gaan, bewijst de vertaler van Keith Gessens Al die droevige jonge literaire mannen, die het op pagina 71 heeft over Ali Dehestani, een grote Iraanse jongen die 'offensive tackle was in ons footballteam op de middelbare school'. Goede roman, trouwens.

null Beeld
Meer over