Voorbeschouwing

Sportliefhebber hoeft huis niet uit met Super Super Sunday

Harde wind, zware regenval, hagel. De sportliefhebber haalt er dit weekend zijn schouders over op. Sterker nog: het weer is het ideale excuus om het huis niet uit te komen en onafgebroken naar topsportevenementen te kijken. Zondag kun je bijna spreken van een Super Super Sunday.

Thomas Sijtsma
AZ-Ajax eerder dit seizoen.  Beeld BSR Agency
AZ-Ajax eerder dit seizoen.Beeld BSR Agency

Waar te beginnen? Komend weekend is er zo veel sport te bekijken dat keuzes maken een noodzakelijk kwaad is. Eigenlijk begint het al op woensdag wanneer de wereldkampioenschappen baanwielrennen starten in Berlijn. Nederland maakt met kleppers als Jeffrey Hoogland, Kirsten Wild, Harrie Lavreysen kans op legio medailles. Het toernooi geldt bovendien als kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen in Tokio, een extra reden om te kijken.

Wielrenners zijn zaterdag en zondag genoodzaakt om te kiezen. Naast het baanwielrennen is er dit weekend het traditionele begin van het Vlaamse wielerseizoen met Omloop Het Nieuwsblad op zaterdag en Kuurne-Brussel-Kuurne op zondag. De barbaarse weersomstandigheden beloven spectaculaire koersen. Zaterdag is het vooral uitzien naar Mathieu van der Poel, de Nederlandse specialist.

De televisiekijker kan in de huiskamer maar beter ruimte maken voor een tweede en wellicht ook een derde scherm. In het Noorse Hamer strijden onder anderen Sven Kramer, Patrick Roest en Ireen Wüst om de wereldtitel allround schaatsen. Het allroundtoernooi begint op vrijdag en eindigt zondag met de tien kilometer voor mannen.

Voetbal

In de Nederlandse voetbalcompetitie is het Super Sunday met Ajax-AZ (20.00 uur) en PSV-Feyenoord (16.45 uur). Dat is geen toeval, de competitieplanner van de KNVB zoekt elke zomer naar mogelijke zondagen om topclubs tegen elkaar te laten spelen en moet rekening houden met de Champions League en Europa League. Dan blijven ongeveer zes of zeven mogelijke speeldata over per seizoenshelft.

Niet alleen in Nederland staan grote voetbalaffiches op het programma. In Spanje wordt El Clásico gespeeld, Real Madrid versus Barcelona, en in Italië treffen Juventus en Internazionale elkaar. Beide duels zijn cruciaal in de strijd om de nationale kampioenschappen.

Voor wie er dan nog niet verzadigd is, zijn er ook nog tal van andere mogelijkheden. Zo wordt er gestreden om de wereldtitel skeleton en superbike en vindt in het Finse Lahti een wereldbeker schansspringen plaats. Voor ieder wat wils.

Omloop Het Nieuwsblad. Beeld BELGA
Omloop Het Nieuwsblad.Beeld BELGA
Meer over