Sportgala verder onder druk

ISTANBUL - Het Sportgala komt steeds meer onder druk te staan. Na de afmelding van de genomineerde dressuurruiters Edward Gal en Anky van Grunsven dreigt ook de zwemploeg met een boycot van de jaarlijkse verkiezing van de beste sportman, -vrouw en -ploeg. De zwembond KNZB is boos op de NOS; de publieke zender stuurde geen enkele verslaggever naar de Europese kampioenschappen kortebaan in Istanbul.

De zwemploeg grossiert momenteel gouden medailles in Turkije, de teller staat na drie dagen op zeven plakken. Hinkelien Schreuder en Inge Dekker hebben ieder al vier titels in bezit. ''Verbazingwekkend heeft de NOS geen enkele verslaggever hier ter plekke. Wij zijn dit gebrek aan belangstelling van de NOS voor onze sport spuugzat'', valt te lezen in een open brief aan de omroep, die is ondertekend door technisch directeur Jacco Verhaeren en KNZB-voorzitter Erik van Heijningen.

''Kennelijk is de NOS niet geïnteresseerd in onze prestaties. Maar volgende week bij het sportgala wil de NOS wel goede sier maken met de successen van de Nederlandse sporters. Of wij daar nog zin in hebben?'' De zwemsters die bij de WK in Rome goud veroverden op de 4x100 vrij zijn genomineerd.

Populariteitsverkiezing

De dressuurruiters mijden om een andere reden het Sportgala. Gal geeft de voorkeur aan een internationale wedstrijd, Van Grunsven en bondscoach Sjef Janssen hekelen de opzet van het gala en vinden het meer een populariteitsverkiezing. Die mening is ook oud-olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband toegedaan.

De NOS was zaterdagavond niet bereikbaar voor commentaar. (ANP)

Any van Grunsven is niet van plan naar het Sportgala te komen dit jaar. ANP Beeld
Any van Grunsven is niet van plan naar het Sportgala te komen dit jaar. ANP
Meer over