Sportbonden akkoord met nieuwe bezuiniging

De vertegenwoordigers van de sportbonden zijn dinsdag akkoord gegaan met nieuwe bezuinigingen. Door de tegenvallende opbrengsten uit de Lotto kondigde sportkoepel NOC*NSF een nieuwe inkrimping van de uitgaven aan van 8 procent voor 2015 en 2016. Die volgt op een eerder aangenomen bezuiniging voor dit jaar met 5 procent.

André Bolhuis. Beeld anp
André Bolhuis.Beeld anp

Voor 2014 werd het te besteden bedrag al teruggebracht van 52 naar 49 miljoen euro. De komende 2 jaar is er op jaarbasis 45 miljoen te verdelen. Met name kleine bonden sputterden nog wat tegen, maar het voorstel werd uiteindelijk zonder stemming aangenomen. 'Binnenkort dreigen de behaalde resultaten niet meer in verhouding te zijn met de beschikbare middelen', waarschuwde NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis.

'We wachten op het moment dat dit kabinet de gedane belofte inlost en dat de aanpassing van de Kansspelwet ervoor zorgt dat er weer meer geld naar de sport gaat.'

De opbrengsten uit de Lottogelden vertonen een fors dalende lijn. In 2011 ging nog ruim 53 miljoen euro richting sport, voor de komende jaren wordt verwacht dat de bijdrage naar de 40 miljoen daalt. Het kabinet legt mogelijk nog voor de zomer de nieuwe Kansspelwet aan de Kamer voor. In de sport bestaat de vrees dat door de komst van buitenlandse concurrentie voor de Lotto de afdracht richting sport alleen maar verder daalt.

Minister Schippers (VWS) zei eerder ernaar te streven dat de afdracht aan NOC*NSF niet verder daalt. Bonden riepen het bestuur van NOC*NSF op te blijven zoeken naar alternatieve manieren om inkomsten te genereren. Volgens voorzitter Erik van Heijningen van de zwembond KNZB is het van belang dat bonden evenementen blijven organiseren om de sport bij potentiële geldschieters onder de aandacht te brengen.

'De pijn is voor kleine en grote bonden even groot. We bungelen. We moeten proberen creatief te zijn, maar het gaat nu echt piepen en kraken', meende Van Heijningen, die net als vertegenwoordigers van andere bonden de noodzaak van de nieuwe bezuiniging wel onderkende.

Meer over