Spies wint TT Assen na val Simoncelli

De TT van Assen heeft er een nieuwe winnaar bij. De Amerikaanse wegracer Ben Spies zegevierde vandaag bij de 81e editie in de koningsklasse MotoGP. De 27-jarige coureur van Yamaha boekte tevens zijn eerste overwinning in een Grote Prijs.

ANP
null Beeld reuters
Beeld reuters

Spies reed vrijwel de hele race op een droog circuit aan de leiding. De Australiër Casey Stoner (Honda) maakte de hele wedstrijd tevergeefs jacht op de Texaan en finishte op ruim 7 seconden als tweede. De Italiaan Andrea Dovizioso eindigde als derde op dik 27 seconden.

De ruim 92.000 toeschouwers zagen een niet al te spannende race, waar eigenlijk in de eerste ronde de meeste beroering was. Marco Simoncelli, de Italiaan van Honda die van poleposition startte, maakte na een paar bochten een stuurfout en ging onderuit. Hij nam regerend wereldkampioen Jorge Lorenzo mee in zijn val. De Spanjaard van Yamaha kon de Italiaan niet meer ontwijken.
Spies profiteerde van het incident en spoot er meteen vandoor. Hij sloeg in korte tijd een gat van ruim 4 seconden en dat zou gedurende de race alleen maar groeien.

Simoncelli en Lorenzo stapten allebei na hun val weer op hun machine, waarna de Spanjaard aan een fabelachtige inhaalrace begon die eindigde op de zesde plaats. Lorenzo kreeg net niet meer nummer vijf Nicky Hayden (Ducati) te pakken.

Valentino Rossi (Ducati) reed in de luwte een bekeken race waarin hij van de elfde startplaats opstoomde naar de vierde plaats aan de finish. Het podium zat er niet in voor de legendarische nummer 46, die twee jaar geleden nog in Assen voor de 100e keer triomfeerde in een grand prix.

Stoner behield door zijn tweede plaats de leiding in het wereldkampioenschap. Hij liep zelfs uit op de concurrentie en heeft nu 28 punten voorsprong op Lorenzo.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over