Spies nu zelf de held van Assen

Ben Spies schonk bij de TT van Assen zijn werkgever Yamaha het mooist denkbare cadeau. De Amerikaan sierde het vijftigjarig jubileum van het Japanse motormerk in de Grote Prijzen op met een eclatante overwinning in de MotoGP. 'Als kind zag ik mijn helden hier rijden en nu win ik. Assen is bijzonder. De sfeer is hier geweldig.'

ANP
null Beeld ap
Beeld ap

De 27-jarige Texaan heeft dit seizoen bij Yamaha de positie gekregen die legende Valentino Rossi achterliet na diens vertrek naar Ducati. Spies trad zaterdag tijdens de 81e editie voorzichtig in de sporen van de Italiaan, die twee jaar geleden in Assen nog zijn 100e GP-zege boekte. De oud-wereldkampioen Superbike boekte zijn eerste overwinning in de MotoGP, maar het was er wel een met de allure van Rossi.

Elbowz
Spies reed vrijwel de hele race over 26 ronden aan de leiding. De Australiër Casey Stoner (Honda), vooraf tot favoriet bestempeld, maakte 25 ronden tevergeefs jacht op de Texaan met de bijnaam 'Elbowz' en finishte op 7,7 seconden als tweede. De Italiaan Andrea Dovizioso, teamgenoot van Stoner bij Honda, eindigde als derde op dik 27 seconden.

Stuurfout
De ruim 92.000 toeschouwers zagen al met al een weinig spannende race, met eigenlijk in de eerste ronde de meeste beroering. Marco Simoncelli, de Italiaan van Honda die van poleposition startte, maakte na een paar bochten een stuurfout en ging onderuit. Hij nam regerend wereldkampioen Jorge Lorenzo mee in zijn val.

Smeekbede
Spies profiteerde van het incident en reed er meteen vandoor. Hij sloeg in korte tijd een gat van ruim 4 seconden en dat zou gedurende de race alleen maar groeien. 'Ik zat op een geweldige motor. Het was makkelijker om alleen aan de leiding te rijden, zodat ik mijn ritme kon vasthouden. Tegen het einde van race heb ik alleen nog gebeden dat het niet zou gaan regenen.' Spies' smeekbede werd verhoord; het bleef droog.

Fabelachtig
Simoncelli en Lorenzo stapten allebei na hun val weer op de machine, waarna de Spanjaard aan een fabelachtige inhaalrace begon die eindigde op de zesde plaats. Rossi reed ook een bekeken race waarin hij van de elfde startplaats opstoomde naar de vierde plaats. Stoner verstevigde zijn leidende positie in het WK. Hij heeft 28 punten voorsprong op Lorenzo.

Moto2
De Spanjaard Marc Marquez won zaterdag de TT in de Moto2. Hij hield in een regenrace zijn motor keurig overeind. De Turk Kenan Sofuoglu finishte als tweede en de Brit Bradley Smith werd derde. De Duitser Stefan Bradl, leider in het wereldkampioenschap, haalde het einde van de wedstrijd niet. Hij was een van de vele motorrijders die op het glibberige asfalt onderuit gingen.

16-jarige
De 16-jarige Maverick Vinales triomfeerde in de 125cc. De Spaanse rijder uit het raceteam van celebrity Paris Hilton was veruit de snelste in een race die na 14 van de 22 ronden werd afgevlagd omdat het ging regenen. De Spanjaard Luis Salom uit het raceteam van de Nederlander Roelof Waninge reed naar de tweede plaats en dat was zijn beste klassering ooit. Sergio Gadea maakt het podium volledig Spaans met de derde plaats.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over