Nieuws

Spelersmakelaar Mino Raiola (54) overleden

Spelersmakelaar Mino Raiola is op 54-jarige leeftijd overleden, zo meldt zijn familie op Twitter. De geboren Italiaan, die als kind verhuisde naar Nederland, behartigde de belangen van topspelers als Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba en Erling Haaland. Ook was hij de zaakwaarnemer van Matthijs de Ligt en Ryan Gravenberch.

Het Parool
null Beeld EPA
Beeld EPA

Raiola was al een tijdje ernstig ziek. Dokter Alberto Zangrillo van een ziekenhuis in Milaan bevestigde eerder deze week aan Italiaanse media dat de zaakwaarnemer voor zijn leven vocht. Ook José Fortes Rodriguez, assistent van Raiola, bevestigde dit. “Hij ligt slecht, maar is niet overleden,” liet hij eerder weten.

Donderdag kwam via Italiaanse media naar buiten dat Raiola, die ook werkte voor Noussair Mazraoui en Brian Brobbey, was overleden. Dit bleek niet waar. Raiola reageerde zelf op Twitter: ‘Kennelijk kan ik gereanimeerd worden.’

‘Mino vocht tot het einde voor zijn leven,’ schrijven familieleden in het overlijdensbericht. ‘Met dezelfde kracht als hij deed aan de onderhandelingstafel voor zijn spelers. Zijn missie was om het voetbal een betere plek voor voetballers te maken.’

Daarbij maakte Raiola weinig vrienden bij de clubs. Door zijn manier van werken zagen clubbestuurders hem liever gaan dan komen. Voor zijn spelers, en vaak ook voor zichzelf, wilde hij het onderste uit de kan halen. Daarbij schuwde hij de confrontatie niet.

Raiola werd geboren in Italië maar groeide op in Haarlem, waar zijn ouders een restaurant begonnen. Hij begon zijn loopbaan als zaakwaarnemer bij Sport Promotions, het bedrijf van voetbalmakelaar Rob Jansen. Na een tijd voor Jansen gewerkt te hebben, besloot Raiola voor zichzelf aan de slag te gaan.

De eerste grote transfer van Raiola was die van Pavel Nedved van Sparta Praag naar Lazio, in 1996. In de 26 jaren daarna was Raiola betrokken bij de grootste transfers. Hij transfereerde Ibrahimovic in 2004 van Ajax naar Juventus en staat de Zweed nog steeds bij. Ook Mario Balotelli, Marco Verratti, Gianluigi Donnarumma en Moise Kean behoren tot zijn cliënten.

Raiola werd gezien als een van de meest invloedrijke spelersmakelaars ter wereld.

Voetbalwereld reageert

In de voetbalwereld is geschokt gereageerd op het overlijden van zaakwaarnemer Mino Raiola. Grote Europese voetbalclubs als Real Madrid, Paris Saint-Germain, Internazionale en AC Milan betuigden op Twitter hun medeleven. “Een charismatische sportmakelaar is vandaag na een ziekte overleden. De club betuigt bij monde van haar voorzitter haar deelneming aan zijn familie en vrienden,” reageerde de Parijse topclub PSG.

PSV reageerde ook via Twitter. “PSV schrikt enorm van het overlijden van zaakwaarnemer Mino Raiola. Wij wensen zijn naasten, familie en vrienden sterkte bij het verlies en bedanken hem voor wat hij voor onze club en veel van onze spelers heeft betekend. Rust zacht Mino.” Ook de KNVB reageerde geschokt. “We wensen de nabestaanden veel sterkte met dit verlies.”

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over