Spelers Türkiyem met zijn allen aan de naald

Zondag hoofdklasse A: Türkiyem-Argon 2-1

AMSTERDAM - Verzorger Fred Vos laat zich niet meer zien bij Türkiyemspor na zijn mislukte couppoging. Zijn vervanger krijgt de hoofdklasser aan de acupunctuur. Waar is Fred Vos, de verzorger die voorzitter wilde worden? En het niet werd?

Niemand die het weet bij Türkiyemspor. Alleen de reclameborden van Foxx Sportscare, zijn bedrijf in sportverzorgingsproducten, herinneren nog aan zijn aanwezigheid.

Een vervanger heeft zich gemeld bij de club: Tjin Suy, voorheen als arts werkzaam bij de Muy Thai Bond Nederland (MTBN) en de vroegere World Professional Kickbox League (WPKL).

Tijdens de crisisvergadering van een paar weken geleden verscheen hij - uit het niets leek het - bij Türkiyem. Een curieuze verschijning is de 'verzorger' zeker, met zijn sprietige baard, zijn woeste leren jack en zijn haar in een kungfustaart. Een gemotoriseerde bakfiets maakte de verwarring compleet.

Suy lijkt op een kruising tussen een shaolin-monnik en een Hells Angel, maar dan op een brommer.

Hoe de Chinees - geboren in een dorpje vlakbij Peking - bij Türkiyem kwam? Dat ging vanzelf, eigenlijk. Hij las eens in de krant over een club die de beker won, ondanks de moord op de voorzitter hetzelfde jaar.

Kom, daar moet ik eens gaan kijken, dacht hij. Op sportpark Spieringhorn raakte hij aan de praat met John de Wolf, de toenmalige trainer. Van het een kwam het ander. De arts ('ik doe zowel aan westerse als aan oosterse geneeskunde') verrichtte sindsdien op onregelmatige basis medische hand- en spandiensten voor de hoofdklasser.

Na het vertrek van Vos (hij blijft zelf weg bij de club, zegt vriend en vijand) kon Suy de spelersgroep niet aan het lot overlaten. Zie het als een situatie waarbij iemand op straat slachtoffer wordt, zegt hij. Die patiënt laat je als arts toch ook niet stikken.

Suy kwam naar Nederland om medicijnen te studeren. Tegenwoordig bestiert hij een succesvolle, hypermoderne praktijk aan het Delflandplein. Als huisarts én als alternatieve genezer.

Met voetbal heeft de liefhebber van vechtsport verder weinig: het zijn maar 25 mannen (hij rekent de arbiters ook mee) die achter een bal aan hobbelen. Voor tactiek moet je bij de trainer zijn. Maar zelf weet hij alles van fysiek en psyche.

Sinds Suy de scepter zwaait als medicijnman, is Türkiyem aan de acupunctuur. Aanvankelijk moest Suy enige scepsis zien te overwinnen. Turken, ze zijn voor een sabel nog niet bang, lacht hij. Maar voor hem en zijn naalden wél.

''Ze geloofden in eerste instantie niet dat het werkt,'' zegt Suy. ''Ik geloofde het eerst ook niet. Ik ben een gediplomeerd westerse arts, moet je weten. Ik zei altijd: dat het werkt, zit tussen je oren.''

Hij is allang overtuigd en de spelers lopen intussen weg met zijn acupunctuurbehandelingen. Over de precieze aard van zijn behandelingen wil Suy niets kwijt. ''Medisch geheim,'' stelt de arts. Hij prikt zichzelf met een steriele naald in zijn hand: geen bloed. ''Heb je vandaag iemand met kramp gezien? Eén prikje, en ze kunnen zo weer verder.''

In zijn langdurige voetbalcarrière heeft verdediger Ervin Lee acupunctuur nog niet meegemaakt. ''Een tijd lang had ik last van mijn heup. Ik kan niet zeggen dat na een behandeling van Suy alles meteen helemaal goed zit,'' zegt Lee. ''Het ging al vooruit, maar na een paar naalden in mijn lijf, wat stroom erop, voelde het nog beter aan dan eerst.''

Of de behandeling van Suy echt werkt? De trainer weet het niet. ''Waarschijnlijk wel,'' zegt Coto schouderophalend. ''Want de jongens gaan graag naar hem toe.''

Zoals Tahir Akhamrane. ''Afgelopen vrijdag heeft Suy een paar naalden in mijn rug gezet,'' zegt de rechtsbuiten van Türkiyem. ''Normaal heb ik altijd veel last van mijn onderrug. Nu nauwelijks meer.''

Vrijdag gaat Akhamrane weer naar Suy. Hij neemt een paar teamgenoten mee. Héél Türkiyemspor aan de acupunctuur, het moet niet gekker worden. (REMCO JANSSEN)

Türkiyem-Argon 2-1
Het duel van Türkiyem bij VUC was vorige week uit het programma gehaald, aangezien de Amsterdammers nog een voorschot moesten betalen aan de KNVB. Trainer Coto besteedde de vrije zondag nuttig en zag de tegenstander van dit weekend Argon aan het werk tegen Haaglandia. De ploeg uit Mijdrecht bleek over trage verdedigers te beschikken, dus posteerde Coto drie rappe spelers in de voorhoede. Een slimme zet, zo bleek. Türkiyemspor domineerde de wedstrijd. Twee frommelgoals zorgden voor een gelijke stand bij rust. Een vrije trap van Said Bentohami belandde via een Argonbeen in het doel. Daarna rolde een afgeslagen corner van Argon via de buitenkant voet van Rory van Gulik achter Atam Koroglu. Yücel Gundogdu maakte de onterechte gelijkmaker pas tien minuten voor tijd goed met zijn treffer: 2-1.

Bron Foto: www.marisfo.nl

Verzorger Fred Vos. Foto Marcel Israel Beeld
Verzorger Fred Vos. Foto Marcel Israel
Meer over