PlusReportage

Speler Tim Receveur over Almere City: ‘We zijn de mooie geschiedenis van deze club aan het schrijven’

De eerste divisie nadert zijn ontknoping: vier ploegen maken vanavond kans op promotie. Almere City is één van die vier. ‘Als het nu niet lukt, dan in de nacompetitie. Of volgend jaar. Deze club gaat hoe dan ook naar de eredivisie.’

Dick Sintenie
Tim Receveur van Almere City tijdens zijn warming-up. Beeld Pro Shots / Ron Baltus
Tim Receveur van Almere City tijdens zijn warming-up.Beeld Pro Shots / Ron Baltus

Een clubje trouwe supporters staat op het plein voor het Yanmarstadion. Ze hebben net de training van Almere City bekeken. Met een schuin oog, want ze mijmerden vooral over de promotiekansen van hun club op de laatste speeldag. Wie gaat achter kampioen Cambuur als nummer twee mee naar de eredivisie? Wordt het De Graafschap, dat twee punten meer heeft dan Go Ahead Eagles en Almere City? Of misschien zelfs NAC, dat drie punten achter staat, maar wel een beter doelsaldo heeft dan de Superboeren?

De Graafschap heeft het vanavond op De Vijverberg tegen Helmond Sport in eigen hand. Almere speelt thuis tegen Jong PSV, Go Ahead uit tegen Excelsior en NAC uit tegen Cambuur. “Ik voel dat er iets geks gaat gebeuren,” zegt Tim Receveur. De 29-jarige middenvelder van Almere City heeft er zelfs een scenario bij bedacht. “Weet je nog die ontknoping in 2007 in de eredivisie? AZ verloor van Excelsior, Ajax won met klein verschil van Willem II en PSV werd op doelsaldo kampioen.” Receveur ziet nu Almere als lachende derde op doelsaldo met de buit aan de haal gaan: na een nederlaag van Go Ahead en een gelijkspel van De Graafschap.

De wens is de vader van de gedachte. Tim Receveur zou zichzelf het succesje wel gunnen, zegt hij eerlijk, na een loopbaan die is gekenmerkt door zwaar blessureleed. De laatste keer stond hij ruim een jaar aan de kant en toen werd vanwege corona de competitie ook nog vier maanden stilgelegd. “Het zou mooi zijn om een keer een feestje te kunnen vieren.”

Geen vergelijkingsmateriaal

Hoe zo’n feestje eruitziet in deze tijd, weet hij niet. Sober, ongetwijfeld. Waar Almere City onder normale omstandigheden zou worden gehuldigd? Receveur haalt zijn schouders op. Op de Grote Markt in het centrum van de stad, vermoedt hij. Vergelijkingsmateriaal is er niet. De jonge profclub (2005) heeft vooralsnog niet meer gewonnen dan een periodetitel in de eerste divisie. “Ik zou het mooi vinden voor dat selecte groepje trouwe fans als we na vijftien jaar promoveren.”

Almere City in de eredivisie: is dat realistisch? Receveur denkt van wel. Lachend: “Al zullen Johan Derksen en René van der Gijp dat vast en zeker verwerpen.” De voetballer begrijpt het cynisme. Het kleine stadionnetje in Almere Buiten telt 4501 zitplaatsen. Precies één stoeltje meer dan Excelsior, maar ruim zat voor de achterban die in de loop der jaren is gegroeid van 800 man tot een paar duizend. Dat is nog altijd bitter weinig voor de zevende stad van Nederland. Receveur: “Om meer mensen aan ons te binden heeft deze mooie club geschiedenis nodig. Die hopen we nu te schrijven.”

John Bes, algemeen directeur van Almere City, is de drijvende kracht achter het vijfjarenplan dat in 2016 werd gepresenteerd. Sindsdien is de club steeds verder geprofessionaliseerd en zijn de faciliteiten sterk verbeterd. Receveur kan het weten; hij speelde van 2013 tot 2016 ook al voor Almere en daarna voor De Graafschap en VVV. “Het is niet omdat ik hier nu speel dat ik dit zeg, maar Almere City is organisatorisch verder dan De Graafschap en VVV. Alle hoofd- en randzaken zijn voor de spelers tiptop in orde.”

Ontwikkelen naast het voetbal

Sportief groeide Almere City geleidelijk mee. De club werd achttiende in 2014, achtste in 2016 en staat nu vierde. Het beste seizoen van de club is ook een roerig seizoen. Trainer Ole Tobiasen werd tussentijds aan de kant gezet en publiek is al heel lang afwezig, ook vanavond als de beslissing valt. Receveur zegt dat hij niet lang zal treuren wanneer een andere club dan Almere City rechtstreeks promoveert. “Onze tijd komt er toch wel aan. Als het nu niet lukt, dan in de nacompetitie. Of volgend jaar. Deze club gaat hoe dan ook naar de eredivisie.”

Receveur voelt zich zeer betrokken bij het wel en wee van het voormalige lelijke eendje van de eerste divisie. Tijdens zijn revalidatieperiode keek hij achter de schermen mee bij de commerciële tak van de club. En hij zette zich maatschappelijk in. “Ik ben, samen met anderen, het project Klassenwerk begonnen. Om kinderen uit groep vier tot en met zeven van de basisschool bewust te laten worden van het belang van bewegen, goede voeding en gezondheid. Ontzettend leuk om te doen. Ik zie het ook als een kans om me naast het voetbal te ontwikkelen.’’

Hij sluit niet uit dat hij in de toekomst een rol krijgt binnen de organisatie van Almere City. “Daar hebben we al eens over gesproken, maar op dit moment slokt het voetbal al mijn tijd en aandacht op. Ik kan nog jaren mee. En ik hoop met Almere de eredivisie in te gaan. Het zou de cirkel wel rond maken. Ik heb de hele jeugdopleiding van Ajax doorlopen, van de F1 tot en met de A1. Ik heb met jeugdteams in de Arena gespeeld en ik ben er ballenjongen geweest. Een eredivisiewedstrijd spelen in dat stadion, dat zou ik heel mooi vinden.”

Meer over