Sorry, zegt Van Commenée

ARNHEM - Charles van Commenée, chef de mission van de Nederlandse ploeg voor de Olympische Spelen in 2008, heeft in een zwaar aangezette brief zijn excuses aangeboden.Van Commenée stuurde de brief aan ongeveer honderd atleten wegens 'een foute inschatting' tijdens een voorlichtingsbijeenkomst vorig week dinsdag op Papendal.

NOC*NSF stond enkele journalisten toe de bijeenkomst bij te wonen op het trainingscentrum op voorwaarde dat de aanwezige atleten niet geciteerd zouden worden. Van Commenée is woedend over een artikel dat de dag erna in NRC Handelsblad is gepubliceerd.

In het stuk staat een weergave van een rollenspel waarin roeister Femke Dekker volgens haar (foutieve) inschatting meende dat jaarlijks zestigduizend Chinezen worden geëxecuteerd.

In werkelijkheid zijn het er volgens organisaties als Amnesty International ongeveer achtduizend. Het thema van de mensenrechten ligt gevoelig bij de Chinezen.

Dekker was zeer ontstemd over de publicatie, omdat het rollenspel juist was bedoeld om de atleten te trainen in de omgang met de media en te wijzen op politiek gevoelige uitspraken in relatie tot China. Volgens Van Commenée heeft de betreffende journalist zich niet aan de afspraken gehouden.

In zijn apologie richt Van Commenée zich tot de sporters die hij vorige week had uitgenodigd op Papendal. 'NOC*NSF heeft ernstig bezwaar gemaakt en heeft dan ook conclusies getrokken voor bijeenkomsten in de toekomst,' schrijft de in Amsterdam geboren chef de mission. 'Ik hoop dat door de genomen maatregelen de geloofwaardigheid van NOC*NSF door jou in de toekomst niet in twijfel wordt getrokken en bied langs deze weg mijn excuus aan voor de foute inschatting.'

© Het Parool, 21-11-2007

Meer over