Snelle Abera in marathon van Amsterdam

Tesfaye Abera is één van de atleten die tijdens de 42e editie van de marathon van Amsterdam, op 15 oktober, het parcoursrecord van 2.05.21 gaat aanvallen.

ANP
De start van de Amsterdamse marathon in het Olympisch Stadion in 2016. Beeld anp
De start van de Amsterdamse marathon in het Olympisch Stadion in 2016.Beeld anp

Ook de Kenianen Amos Kipruto en Edwin Kiptoo en de Nieuw-Zeelander Zane Robertson gaan met die ambitie van start. De Ethiopiër Abera heeft met een persoonlijk record van 2.04.24 de beste marathontijd van dit toonaangevende viertal op zijn naam staan.

De 25-jarige hardloper noteerde deze toptijd vorig jaar in Dubai, waar hij zegevierde. De 2.04.23 is de dertiende tijd op de 'eeuwige' ranglijst. In 2016 schreef hij ook de marathon van Hamburg op zijn naam. De organisatie in Amsterdam hoopt al jaren op een tijd van 2.04 en mogelijk is dat dit jaar het geval.

Abdi Nageeye behoort tot de Nederlandse blikvangers. Hij wil in Amsterdam graag zijn persoonlijk record (2.09.34) verbeteren. Een aanval op het Nederlands record van Kamiel Maase (2.08.21) behoort wellicht eveneens tot de mogelijkheden. Hij is sowieso de grote favoriet voor de Nederlandse marathontitel, die in Amsterdam op het spel staat.

Meer over