Smith en Schippers stelen show op NK indoor

Voor Rutger Smith en Dafne Schippers zijn de WK indoor over twee weken in Istanbul geen tussendoortje. De kogelstoter wil er in elk geval in de finale staan en kijkt met een schuin oog naar het podium, voor de sprintster is het een nieuw meetmoment om te kijken of ze internationaal stappen aan het maken is.

ANP/Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Smith stelde in het weekeinde met zijn elfde indoortitel zijn ticket voor de Spelen in Londen veilig met een afstand van 20,56 meter, Schippers liep op de 60 meter voor de zesde keer onder de limiet voor de WK indoor dit seizoen en haalde met 7,19 ook nog even 6-honderdste van haar persoonlijk record af.

In een olympisch jaar hangt het indoorseizoen er voor de meeste atleten maar een beetje bij. Londen is dit jaar het hogere doel en Smith wil er na teleurstellingen in Athene en Peking graag een keer vertrekken met een medaille. Hij heeft straks twee kansen, met de kogel en de discus. Hoewel hij op de laatste discipline nog vormbehoud moet tonen. In Apeldoorn liet hij met 20,56 meter zien dat hij langzaam ook weer naar zijn oude niveau bij het kogelstoten groeit. Die discipline liet hij de laatste jaren door blessures links liggen.

,,Ik had het idee dat er meer inzat. Bij het instoten zat ik dik over de 21 meter'', keek hij terug op zijn goede serie. ,,Zelf dacht ik aan een Nederlands record in de 21 meter.'' De elfde titel deed hem goed. 'Erik de Bruin heeft er 13. Dat aantal wil ik in elk geval verbeteren', zei de atleet, die vorig jaar na 2,5 jaar blessureleed zijn rentree in de atletieksport maakte. 'Dat ik weer op dit niveau acteer is uitzonderlijk. Ik moest alles opnieuw opbouwen.'

Smith is het kopstuk van de kleine Nederlandse ploeg op de WK indoor. Waarschijnlijk gaan er vijf atleten, naast Smith ook hordeverrassing Sharona Bakker (indoorkampioen in 8,13 seconden), de sprintsters Schippers en Jamile Samuel en ook sprinter Brian Mariano, die in Apeldoorn zijn vierde indoortitel op rij veroverde op de 60 meter maar afhankelijk is of hij goed genoeg bevonden wordt voor uitzending.

Schippers is historisch gezien de derde Nederlandse op de 60 meter met 7,19 seconden. Ze heeft nominaties voor Londen op zak op de zevenkamp, de 200 meter en de 4x100 meter. 'Indoor staat in het teken van Londen, maar ik wil ook zo ver mogelijk komen in Istanbul. Op de EK indoor en de WK in Deagu kwam ik net niet in de finale. Ik wilde te graag. Het zou mooi zijn als het nu wel lukt', zei het multitalent.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over