Smeekens als enige naar Nederlands record

Veel schaatsers kondigden in aanloop naar de wereldbekerwedstrijden sprint in Salt Lake City aan de Nederlandse records te willen verbeteren. Op de eerste dag van het evenement op de snelle hooglandbaan in de Amerikaanse stad slaagde alleen Jan Smeekens daar in. De rijder van de Control-formatie kwam tot een tijd van 34,40 en was daarmee 0,12 seconde sneller dan de oude toptijd van Ronald Mulder uit december 2009.

ANP
null Beeld EPA
Beeld EPA

'Dit is hartstikke gaaf, een bonus op deze dag', aldus Smeekens, die als tweede eindigde en de overwinning aan de Japanner Keiichiro Nagashima moest laten: 34,37. De Amerikaan Tucker Fredricks eindigde als derde in 34,45.

Smeekens was naar eigen zeggen zowel vooraf als tijdens de race niet met het record bezig. 'Ik heb me vooral gefocust op mijn techniek. Maar als je dan over de streep komt en je tijd ziet, is dat wel bijzonder.' Zondag staat de 500 meter opnieuw op het programma. 'Het kan nog sneller', denkt Smeekens. ,,Mijn laatste binnenbocht verliep niet optimaal. Iedereen hoopt op wereldrecords, maar dat zat er niet in.'

Stefan Groothuis kon ook terugkijken op een geslaagde dag. De ploeggenoot van Smeekens verbeterde op zowel de 500 als 1000 meter zijn persoonlijke record. Met 34,55 zette hij op de kortste afstand de achtste tijd neer. Op de kilometer pakte Groothuis brons: 1.07,45. De Amerikaan Shani Davis (1.07,20) en de Canadees Denny Morrison (1.07,39) waren rapper. De resultaten gaven Groothuis vertrouwen voor het WK sprint van volgende week in Calgary. 'Al was de 1000 meter een beetje mat. Daar zat net niet genoeg agressie achter', zo oordeelde hij.

Bij de vrouwen behaalde alleen Ireen Wüst een medaille. De TVM-schaatsster eindigde met haar tijd van 1.14,51 als derde achter de ongenaakbare Canadese Christine Nesbitt (1.13,36) en de Amerikaanse Heather Richardson (1.13,99). Nesbitt won dit seizoen tot dusverre alle WB-wedstrijden op de 1000 meter. Margot Boer kwam niet verder dan een zevende (500 meter en tiende (1000 meter) plaats. Laurine van Riessen stelde met een 13e en 14e plek teleur. Thijsje Oenema en Annette Gerritsen eindigden als negende en tiende op de 500 meter en Marrit Leenstra werd zesde op de 1000 meter.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over