PlusInterview

Sluit Nick van der Velden echt zijn carrière af bij AFC? ‘Ik heb die bal nodig’

Nick van der Velden is met bijna 38 jaar een van de oudere spelers van AFC. Beeld Vincent de Vries
Nick van der Velden is met bijna 38 jaar een van de oudere spelers van AFC.Beeld Vincent de Vries

Routinier Nick van der Velden kan geen afscheid nemen van het voetbal. Met AFC begint hij woensdagavond aan een nieuw bekeravontuur, tegen ODIN’59. ‘Voetbal is een soort medicijn voor me.’

Frank Hettinga

“Mijn vrouw wordt helemaal gek van me,” zegt Nick van der Velden. De rechtsbuiten beloofde haar al in 2015 dat het bij Willem II zijn laatste seizoen zou worden. Maar avonturen bij Dundee United in Schotland en het Indonesische Bali United kon hij toch niet laten schieten? Nu sluit hij dan echt zijn carrière af, bij AFC in de tweede divisie. Hij lacht: “Nee, mijn vrouw gelooft me niet meer. En terecht trouwens.”

De bijna 38-jarige Van der Velden let goed op zijn lijf. “Alleen als je ervoor leeft, kun je blijven voetballen op deze leeftijd.” Hij begint iedere ochtend met push-ups, squats, buikspier- en stabiliteitsoefeningen. Hij zorgt dat hij genoeg koolhydraten en eiwitten binnenkrijgt. Hij somt op: noten, groente, pasta, fruit, extra vitaminepillen. “En vloeibare visolie. Ja, dat heeft je lichaam ook nodig. Anders houd ik het niet vol.”

Een jonge god

Jack van Gelder was deze zomer niet zo blij met de komst van Djuric Ascencion en Van der Velden. ‘AFC verjongt. Spelers van 36 en 37 jaar. Lang leve de doorstroming vanuit de jeugd,’ tweette de presentator cynisch. Van der Velden begrijpt de clubcoryfee wel, maar denkt juist de jongere spelers te kunnen helpen met zijn eredivisie-ervaring. En zijn reactie? ‘Ik ben een jonge god, Jack, let maar op vriend!’

Na dit seizoen zal de geboren Amsterdammer zich volledig richten op een carrière als trainer. Sinds begin 2018 loopt hij mee in de jeugd van AZ. Als assistent leert hij veel van Michael van Zijtveld en Kenneth Goudmijn bij de Onder 15 en 17. Hij wil alles langzaam opbouwen, maar uiteindelijk wordt hij eredivisietrainer, daar is hij heilig van overtuigd. “Als je echt alles eraan doet om er te komen, maar ook echt alles, dan gaat het ook gebeuren.”

“Ik weet denk ik goed wat ervoor nodig is om te slagen als profvoetballer. Ik heb het maximale uit mijn carrière geperst. Honderd procent.” Als 19-jarige amateur van DWS kreeg hij nog een kans bij RKC Waalwijk. Via Dordrecht mocht hij in 2008 bij AZ ‘op sollicitatie bij meneer van Gaal’.

Van Gaal kwam zo dicht op hem staan dat Van der Velden voor het eerst in zijn leven echt zenuwachtig werd. “Gelukkig had ik op school psychologie gestudeerd, dus ik wist hoe ik moest overkomen. Borst vooruit, in de ogen aankijken. En ik gaf hem de hardste hand die ik had. Van Gaal zei: ‘Potverdomme, dat is wel een hand, hoor. Daar houd ik van’.”

Desnoods vlaggen

Maar zijn favoriete positie, de nummer 10, bleek een heikel punt. Daar had Van Gaal geen plek voor Van der Velden. Na het gesprek kreeg de voetballer telefoon van technisch directeur Marcel Brands: “Van Gaal twijfelt, hij wil je niet.” Brands regelde nóg een gesprek. “Dat kwam haast nooit voor. Ik zei: ‘Misschien ben ik niet duidelijk genoeg geweest, desnoods ga ik vlaggen. Ik wil onder u trainen’.” Uiteindelijk maakte hij als rechtshalf het landskampioenschap van AZ mee.

Van Gaal is een groot voorbeeld, de beste trainer onder wie de oud-speler van NEC en FC Groningen speelde. “Hij is zo scherp, houdt alle details in de gaten. Niks ontgaat hem, hij weet als je de kleedkamer binnenkomt al hoe je humeur is. Hij heeft mensenkennis, niet normaal.”

Van der Velden kan niet zonder kleedkamer­humor. Zijn mooiste streek haalde hij uit bij FC Groningen, waar hij tweemaal Europees voetbal haalde en de KNVB-beker won. “Ik heb samen met Maikel Kieftenbeld de kicksen van Richairo Zivkovic ingevroren. In een zak met water, in de vriezer. En daarna op zijn plek neergelegd. Zivko was een jonge jongen, 17 jaar, had altijd een grote mond en altijd maar één paar kicksen bij zich.” Een grote grijns. “Dat zijn toch mooie dingen?”

Stoppen, hij krijgt haast rillingen als hij eraan denkt. “Ik zal sowieso wel in de zaal blijven voetballen. Sommige mensen gaan naar de psychiater, ik heb die bal nodig. Voetbal is een soort medicijn voor me.” Hij knipt met zijn vingers. “Die kick vlak voor de wedstrijd ga ik missen, die heerlijke spanning, die rush. En dan het veld op, laten zien wat je kunt. Als trainer hoop ik dat gevoel een beetje terug te krijgen.”

Europees voetbal

Er staat dit seizoen nog meer op het spel in het bekertoernooi. De winnaar is namelijk verzekerd van deelname aan de groepsfase van de Europa League. Zodoende is het Nederlandse bekertoernooi weer ouderwets een van de snelste routes richting Europees voetbal.

KNVB Bekertoernooi, AFC-Odin’59, woensdagavond 19.45, Sportpark Goed Genoeg, De Boelelaan 50.

Meer over