PlusInterview

Slovenië uit hoort er ook bij, weet routinier Daniëlle van de Donk

Daniëlle van de Donk tijdens de training in Slovenië. Beeld SOCCRATES/BSR Agency
Daniëlle van de Donk tijdens de training in Slovenië.Beeld SOCCRATES/BSR Agency

De Nederlandse voetbalvrouwen treffen vrijdagavond om 19 uur in de ­EK-kwalificatie het zwakke Slovenië. Niet al te uitdagend misschien, maar routinier Daniëlle van de Donk (28) klaagt niet. ‘Dit is nu eenmaal de loting.’

Tim Reedijk

Oranje is pas twee duels onderweg in de EK-kwalificatiecyclus, maar de verhoudingen zijn al duidelijk. Zes punten, tien goals en geen tegendoelpunten. 37 schoten tegen Estland (0-7) en 32 tegen Turkije (3-0). Na het WK, waarin Oranje zich naar de finale vocht, zijn de contrasten met nu enorm. Sterker, de kwalificatie voor het EK van 2021 heeft alles in zich om ronduit saai te worden voor de gelouterde kern van Oranje.

De tegenstander van vrijdagavond, ­Slovenië, wordt iets hoger ingeschat dan Estland en Turkije. Maar Slovenië is ook slechts de nummer 53 van de wereldranglijst. Middenvelder ­Daniëlle van de Donk, bij afwezigheid van Lieke Martens, Jackie Groenen, Kika van Es, Shanice van de Sanden en Stefanie van der Gragt een van de meest ervaren krachten bij Oranje, weet ook helemaal niets van de ­Sloveense ploeg. In een poule met verder Kosovo lijkt alleen Rusland – de tegenstander van komende dinsdag en 24ste op de wereldranglijst – iets van een bedreiging te kunnen vormen.

Lege stadions

Het is even schakelen voor Van de Donk, niet zo lang na de WK-finale en tijdens de drukke maanden bij ­Arsenal speelt ze dus ook kwalificatieduels in kleine, lege stadions. Maar klagen over Slovenië uit? Dat is niet aan de middenvelder besteed. “Misschien over trainingen, maar nooit bij wedstrijden. Daar kijk ik altijd erg naar uit. Natuurlijk speel je het liefst topwedstrijden tegen Duitsland en de Verenigde Staten, die zijn het leukst. Maar dit is nu eenmaal de loting en nu willen we ruim bovenaan de groep eindigen. We kunnen ons aanvalsspel verbeteren, dat is ons doel.”

Jonge Daantje

Bondscoach Sarina Wiegman toonde Van de Donk eerder deze week beelden van haar goede pressing. Terwijl de middenvelder weet dat ze zichzelf voorbij kan lopen als het op afjagen aankomt. Bij Arsenal voetbalt ze meer op haar techniek. In dit specifieke voorbeeld zette ze in haar eentje druk en leverde het wat op. “Gelukkig is de tegenstander niet goed genoeg, maar ze zouden me zo kunnen wegtikken. Alleen nu verover ik de bal of schieten ze hem uit,” legt Van de Donk uit. “Ja, dan is het goed druk zetten. Terwijl ik eigenlijk misschien beter om me heen moet kijken en lekker moet inzakken, net als de rest. Al loont het wel om ­tegen deze tegenstanders druk te zetten, daar is Sarina het ook mee eens. Alleen hoeft in je eentje doorrennen op de keeper soms niet. Dat is de ­jonge Daantje in me, die dat vroeger altijd deed.”

Tiki-takavoetbal

Volgend jaar speelt Oranje op de Olympische Spelen in Tokio, waar de tegenstand vermoedelijk wél weer ­serieus is. Zo veel mindere tegenstanders treffen in de aanloop naar dat evenement is een valkuil. “De staf maakt steeds uitdagingen voor ons team,” vertelt Van de Donk. “Niet dat ze zeggen: nu moeten we 5-0 winnen. Maar wel: vroeg scoren zodat de druk er snel af is. En dan doorpakken, zo veel mogelijk goals maken. Het is ook wel weer leuk: tegen Turkije speelden we echt tiki-takavoetbal. Dat is ook wel lekker.”

Meer over