Update

Slechts brons voor Smeekens op 500 meter

Jan Smeekens is er niet in geslaagd zijn favorietenrol bij de wereldkampioenschappen afstanden op de 500 meter waar te maken. De Nederlandse schaatser was na de eerste race nog eerste, maar gaf die goede positie tijdens zijn tweede 500 meter uit handen. Smeekens eindigde in 35,06 als vijfde en zakte in de stand van de eerste naar de derde plek.

Jan Smeekens. Beeld REUTERS
Jan Smeekens.Beeld REUTERS

De wereldtitel ging naar Mo Tae-bum uit Zuid-Korea. De Japanner Joji Kato verzekerde zich van de zilveren medaille. De Nederlandse broers Michel en Ronald Mulder eindigden respectievelijk als vierde en vijfde.

Smeekens behaalde 2 weken terug in Heerenveen de eindzege in de wereldbeker. De laatste zes wedstrijden in dat toernooi won de pupil van coach Jac Orie. Smeekens wilde in Sotsji de eerste Nederlander worden die de WK afstanden op de 500 meter won. De beste prestatie blijft nu echter op naam staan van Erben Wennemars (1999) en Michel Mulder (2012), die allebei zilver pakten.

De WK afstanden worden sinds 1996 verreden. De titel op de 500 meter ging 12 keer naar een Aziaat. De overige drie keer won de Canadees Jeremy Wotherspoon.

Meer over