PlusNederlands elftal

Slechte beurt brengt chagrijn terug rond Oranje

Een onherkenbaar, labiel Nederlands elftal is in Turkije slecht aan de WK-kwalificatie begonnen. De ergernis rond Oranje leek weg te zijn, maar is amper drie maanden voor het EK weer helemaal terug. Het vertrouwen in Frank de Boer blijft fragiel.

Sjoerd Mossou
Aanvoerder Georginio Wijnaldum heeft niet kunnen voorkomen dat de Turken weer een doelpunt hebben gemaakt. Beeld ANP
Aanvoerder Georginio Wijnaldum heeft niet kunnen voorkomen dat de Turken weer een doelpunt hebben gemaakt.Beeld ANP

In Istanboel leek de Wet van Murphy gisteravond weer helemaal terug bij Oranje. Zo ongeveer alles wat mis kon gaan, ging ook mis, vanaf de warming-up tot de slotseconden, met als resultaat een 4-2 nederlaag.

Wat begon met een blessure van keeper Jasper Cillessen, vlak voor de aftrap, eindigde met een gemiste, nonchalant genomen strafschop van Memphis Depay. Daar tussendoor regeerden onrust, pech en machteloosheid.

“Ik hoef hier toch ook weer niet in tranen uit te barsten?” reageerde bondscoach Frank de Boer na afloop voor de camera, wakend voor negativisme. “Het was niet goed, duidelijk, maar we moeten weer door.”

Toch baart deze start wel degelijk zorgen. In een kwalificatiepoule waarin alleen de nummer één zich rechtstreeks plaatst voor het WK in Qatar, staat het Nederlands elftal meteen op een pijnlijke achterstand. En net zo zorgelijk: de twijfel is weer terug bij Oranje, drie maanden voor het EK.

Gebrei en gehannes

Dat zat hem in het Atatürk Olympisch Stadion in Istanboel in veel dingen. Niet alleen in de verdedigende organisatie oogde het Nederlands elftal kwetsbaar, ook in balbezit speelde de ploeg ongeïnspireerd, vaak vervallend in gebrei en gehannes.

Dat mochten zeker ook de bepalende spelers van Oranje zich aanrekenen. Op dit soort dagen is het spel van Memphis, met al zijn hakjes en gefröbel, prompt niet om aan te zien. Frenkie de Jong vertraagde het spel eerder dan dat hij het versnelde en ook Matthijs de Ligt oogde te vaak kwetsbaar, in een defensie die leiderschap en doortastendheid ontbeerde.

Een reeks van knullige momenten deed de rest. Een van richting veranderd schot vloog zomaar het Nederlandse doel in, een handvol seconden nadat een Turkse handsbal niet werd bestraft door scheidsrechter Michael Oliver. Een onhandige overtreding van Donyell Malen schonk de Turken een penalty (2-0). En een kopbal van De Ligt, vlak voor rust, ging via de binnenkant alleen ogenschijnlijk over de lijn, uitgerekend op een avond zonder doellijntechnologie of VAR.

Gebrek aan concentratie

“Maar hoe wij de tweede helft begonnen, dat heeft niets met de scheidsrechter te maken,” klonk het uit de mond van aanvoerder Georginio Wijnaldum, nog een dragende kracht die nooit echt in zijn eigen spel kwam. Want ook de 3-0 van Hakan Çalhanoglu – een fraai afstandsschot in de verre hoek, buiten bereik van doelman Tim Krul – was typerend voor de houding van het Nederlands elftal, het gebrek aan concentratie ook, amper een halve minuut na rust.

Het stond in schril contrast met de volledig gefocuste Turkse tegenstander. Geen wonderploeg, wel een elftal dat als collectief speelde en verdedigde, met de ervaren spits Burak Yilmaz als uitblinker. Kort nadat Nederland zich terug in de wedstrijd leek te knokken via eerst invaller Davy Klaassen – die met een technisch hoogstandje wegdraaide bij zijn tegenstander en fraai afrondde – en vervolgens Luuk de Jong met een echte frommelgoal, besliste de 35-jarige Yilmaz de wedstrijd met een schitterende vrije trap, zijn derde doelpunt van de wedstrijd: 4-2.

Met die nederlaag dreigt ook het chagrijn rondom Oranje weer wortel te schieten. Onder Koeman was het Nederlands elftal vaak een bron van optimisme, onder diens opvolger De Boer is dat lijntje onmiskenbaar dunner. Prompt staan alle beslissingen van de bondscoach weer ter discussie, van het opstellen van Marten de Roon tot het thuislaten van Wout Weghorst.

De discussie over het WK in Qatar, en de reacties van Wijnaldum en de bondscoach daarop, hangt daar ook nog eens als een donkere wolk boven. Oranje heeft snel twee wedstrijden om die sfeer om te buigen, thuis tegen Letland (zaterdag) en uit tegen Gibraltar (dinsdag). De tijd van onbezorgdheid is voorlopig echter weer even voorbij.

Meer over