Plus

Sjinkie Knegt wint na drie jaar pech individueel zilver: ‘Een geweldige revanche’

Sjinkie Knegt won bij de World Cup shorttrack in Dordrecht voor het eerst in drie jaar weer een medaille: hij werd tweede op de 1500 meter. Gisteren kwam daar nog goud bij op de gemengde estafette.

Vincent Weggemans

Twee jaar lang ging het bij Sjinkie Knegt over het ongeval met de houtkachel, waarbij hij ernstige brandwonden ­opliep. Zou hij ooit weer op zijn oude ­niveau kunnen terugkeren?

In januari van dit jaar keerde hij van het EK in Gdansk terug met twee medailles; toen zat hij op 90 procent, zei hij zelf. Dit weekend in Dordrecht wilde hij die lijn doortrekken, maar met een andere tactiek. Omdat hij nog niet de kracht heeft een hele rit voorop te rijden, koos hij ervoor pas in de laatste ronden naar voren te rijden. Dat lukte wonderwel, zowel in de halve finale als in de eindstrijd, waarin hij zilver pakte achter de Chinees Ziwei Ren. “Eindelijk weer,” zei Knegt. “Dit is een geweldige revanche.”

Gisteren won Knegt met Selma Poutsma, Jens van ’t Wout en Suzanne Schulting ook nog het goud op de gemengde estafette, in Peking een nieuw onderdeel op de Olympische Spelen.

Schulting twee keer brons

Voor Schulting, die vorige week in Hongarije op alle afstanden goud had gewonnen, werd Dordrecht een teleurstelling op de individuele afstanden. Zaterdag won ze ‘slechts’ brons op de 1500 meter, gisteren werd ze derde op de 1000 meter. Toch gaf ze zich een 7,5 voor dit weekend. “Het is niet vanzelfsprekend dat ik even goud win.”

Meer over