Simons wil profs trainen

Voor Regilio Simons (rechts) is spelen niet het belangrijkste, zegt hij. Zijn prioriteit ligt bij het halen van zijn trainersdiploma. Hij wil ooit in het profvoetbal werken. Foto Marcel Israel Beeld
Voor Regilio Simons (rechts) is spelen niet het belangrijkste, zegt hij. Zijn prioriteit ligt bij het halen van zijn trainersdiploma. Hij wil ooit in het profvoetbal werken. Foto Marcel Israel

Zondag eerste klasse A (JOS/Watergraafsmeer - De Zouaven 0-2)

AMSTERDAM - Oud-prof Regilio Simons (35) is als trainer in opleiding al weer toe aan zijn derde club in vijf maanden. Als stagiair annex stormram hoopt hij zich bij JOS/Watergraafsmeer als trainer verder te ontwikkelen.

Bijna twee jaar geleden speelde hij voor het laatst, toen nog voor Türkiyemspor, maar als stagiair bij JOS/W kon Regilio Simons het niet laten zijn kicksen weer aan te trekken. Zoals bij veel ex-voetballers kruipt ook bij hem het bloed waar het niet gaan kan.

Dat hij zo lang niet heeft gespeeld, is te zien ook. Ooit was Simons bij clubs Telstar, Fortuna Sittard en NAC een wendbare goaltjesdief, maar tegenwoordig is hij op zijn zachtst gezegd een corpulente verschijning. Een week of zes geleden woog hij zelfs nog acht kilo meer, geeft hij toe. Hij deed zelfs aan de ramadan mee om maar af te vallen.

Voor Simons zelf is spelen niet het belangrijkste, zegt hij. Zijn prioriteit ligt bij het halen van zijn trainersdiploma. Hij wil ooit in het profvoetbal werken.

Om zijn diploma te behalen, moet Simons een jaar lang stage lopen bij een club. Aanvankelijk was dat de zaterdagtak van Ajax, maar daar ging hij al snel weg. Ton Ojers vroeg hem vervolgens naar DCG te komen, maar Simons kon zijn draai niet vinden tussen de drie trainers van die club.

Het is niet het enige opmerkelijke aan de op handen zijnde trainerscarrière van Simons. Zo haalt hij zijn diploma namelijk via de Ierse bond en niet in Nederland, omdat hij hier naar eigen zeggen wordt tegengewerkt. Ook oud-collega's als Winston Bogarde en Dean Gorré hebben hun toevlucht tot Ierland gezocht om de cursus te volgen.

''We zijn daar via wat connecties van Winston gekomen,'' legt de spits na afloop van wedstrijd uit. In Nederland is de route naar het trainersdiploma voor het betaalde voetbal langer dan in Ierland. Alleen spelers met meer dan veertig interlands worden door de KNVB direct toegelaten tot de cursus Coach Betaald Voetbal. Anderen moeten langer aan de weg timmeren.

In Ierland doen ze volgens Simons niet zo moeilijk en zijn ze zelfs blij met de Nederlanders die de cursus daar komen volgen. ''Daarom wil ik nu verder ook niet moeilijk over de situatie doen. Ik wil gewoon mijn diploma, that's it.

Eigenlijk was het de bedoeling dat hij alleen als stagiair bij JOS/W aan de slag zou gaan, maar trainer Bart Logchies kon hem wel goed gebruiken. ''Iemand die de opleiding voor trainer volgt, heb je er sowieso altijd graag bij, zelfs als hij niet speelt,'' vertelt Logchies voorafgaand aan de wedstrijd tegen de Zouaven.

''Een hele wedstrijd spelen kan hij niet meer aan, maar hij is uitstekend geschikt om de laatste twintig minuten in te brengen om iets te forceren. Alles wat binnen vijf meter van hem valt, is voor hem. Dat is echt ongelooflijk.

Simons ging graag in op de wens van zijn huidige trainer. ''Ik doe gewoon mijn best. Bart zei tegen mij: als je de zeventig procent haalt, ben ik al dik tevreden. Maar daar zit ik nog lang niet op. Hoeveel wel? Dat zou ik niet weten, ik heb geen meetlat.

Als speler had Simons nooit de intentie om later trainer te worden, maar inmiddels is hij zo besmet met het trainersvirus dat het fanatisme er vanaf druipt, bewijst hij tijdens zijn invalbeurt. Als hij niet aan de bal is, wijst en roept hij veel naar zijn collegaspits August Lagadeau. Al begrijpt die nog niet alle acties van Simons. Toch ziet Simons dat zijn jonge collega zich de laatste weken heeft verbeterd. ''Dat zijn momenten waar ik nu van kan genieten.

Minder geniet hij momenteel van zijn eigen spel. Wat hij in zijn hoofd voor ogen heeft, doen zijn voeten niet altijd meer even goed. ''Mijn lichaam stribbelt soms tegen, maar ik merk wel dat ik het allemaal nog zie.

Dat sterkt hem enorm in zijn ambities om ooit in de eredivisie te trainen. En daarnaast heeft hij aan Logchies een uitstekende leermeester, vindt hij. ''Hij heeft alle papieren die je als trainer maar kan halen. Ik denk echt dat ik veel van hem kan leren.

Hoewel Simons tijdens de trainingen vooral als speler acteert, is hij nu meer bezig met de aanwijzingen die hij vanaf de zijkant krijgt dan vroeger. ''Ik kijk nu vooral naar hoe hij alles doet. Hoe hij problemen oplost. Die tips neem ik nu een stuk serieuzer,'' besluit hij lachend.

JOS/Watergraafsmeer - De Zouaven 0-2
JOS/W-trainer Bart Logchies kon zich eigenlijk wel vinden in de nederlaag. Hoewel zijn team meer dan een helft met een man meer speelde - Zouaven-speler Niek Neuvel werd uit het veld gestuurd nadat hij de doorgebroken aanvaller August Lagadeau had vastgehouden -, waren de kansen die JOS/W creëerde op één hand te tellen.

De gasten stelden daar vooral in de eerste helft een paar goede kansen tegenover. Maar alleen Pieter Koopman wist te scoren. Hij scoorde na twintig minuten, nadat Paul Bouterse over de bal was gestruikeld. Diep in de tweede helft schoot Ivo de Heus met een prachtige vrije trap de laatste hoop van JOS/W aan diggelen. (HAYTZE TEERINK)

Bron foto: Marcel Israel, www.marisfo.nl

Meer over