Simoncelli maakt nu al indruk bij TT

Marco Simoncelli is dezer dagen een indrukwekkende verschijning bij de TT van Assen. Niet zozeer vanwege zijn dikke bos krulhaar, maar meer door zijn harde rijden op de motor. De Italiaanse wegracer van Honda domineerde alle trainingen in de MotoGP en zette vrijdag de beste tijd neer in de kwalificatierace. Hij start morgen in de 81e TT van poleposition.

ANP/Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Simoncelli gaf onder anderen Casey Stoner het nakijken. De Australiër klokte op zijn Honda de derde tijd en moest ook nog de Amerikaan Ben Spies van Yamaha voor zich dulden. Spies was overigens maar 0,009 seconde langzamer dan Simoncelli.

De Italiaan staat voor de tweede keer dit seizoen op poleposition, maar in de races heeft hij tot dusver niet kunnen imponeren. Hij staat elfde in het WK-klassement. ,,Ik ben natuurlijk blij met deze pole en ik hoop dat ik morgen na de race ook zo gelukkig ben. Tot nog toe ben ik snel in de trainingen, maar gaat er steeds wat mis in de races.''

Stoner won vier van de zes races die tot dusver zijn gereden en gaat tamelijk riant aan de leiding in het WK. Hij ging vrijdag in de ochtendtraining onderuit en dat deukte een beetje zijn vertrouwen in de motor, zei hij: 'Ik wilde daardoor niet alles geven. We hebben ook wat moeite met de temperatuur van de banden. De bochten naar links lopen daardoor niet zoals het zou moeten.'

Zijn naaste rivaal Jorge Lorenzo (Yamaha) zette de vierde tijd neer. De regerend wereldkampioen was ook al niet te spreken over zijn machine. 'Ik had te weinig grip met de achterband', zei de Spanjaard, die vorig jaar nog triomfeerde in Assen, dat door de coureurs nog altijd met ontzag de 'kathedraal van de motorsport' wordt genoemd.

De man die jarenlang het publiek in Assen in vervoering bracht, acteert dit jaar in de luwte. Negenvoudig wereldkampioen Valentino Rossi klokte de elfde tijd. De Italiaan, die twee jaar geleden op het Drentse circuit zijn 100e GP-overwinning boekte, worstelt met de Ducati. Ook op een vernieuwd exemplaar, met het chassis van het model voor 2012, zoekt hij naar de juiste afstelling.

Loris Capirossi (Ducati) zal niet van start gaan in de TT-race. De Italiaan kwam in de kwalificatie hard ten val en blesseerde zich zodanig dat hij niet in staat is zaterdag te rijden.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over